Villa “N”

Villa N, yüzeyler ve hacimler üzerinden kurgulanan, mimari tektoniği güçlü yapısıyla, mimarların hacimsel ilişkiler üzerine daha çok düşündükleri bir zaman diliminden bize sesleniyor gibi.

İtalya’nın Arezzo kentinde bulunan villa Architettura Matassoni mimarlık ofisi tarafından tasarlanmış. Ofis, projelerini söyle tarifliyor:

Yapıyı ev hayatını ikame eden merkezi bir avlu etrafına kurduk; bu düzenleme evin içindeki farklı mekanlar arasında karşılıklı bakış açısı olanakları sağladı.

Ortak yaşam alanları ve mutfak hem birbirleriyle hem de dışarıyla görsel geçirgenlik üzerinden şekillenen direk bir ilişki içinde tasarlandı. Bu görsel geçirgenlik sadece avlunun merkezine dikilen bambu ağaçlarıyla bir miktar filtrelendi.

Avlunun merkeziliği, bazı mimari elemanların merkezkaç kuvveti benzeri bir kuvvetle binanın çeperlerine yansımalarından oluşmuş açıklıklarla bir nevi tezat içinde kurgulandı.

Hacimleri gitgide yapı bozumuna uğratarak mümkün olan sınırlar içinde daha ince ve hafif elemanlar içeren bir mimarlığa ulaşmaya çalıştık. Ana giriş aksını belirleyen duvarın sokağa geldiğinde incelerek yoldan geçen yayaların altından geçtikleri bir kirişe dönüşmesi bu yaklaşıma örnek verilebilir.

Birinci kattaki yatak odaları ise evin geri kalanından farklı olarak çok daha mahrem bir “atmosfer”i akla getiren; doğal ışığın değişimlerine duyarlı ve çatı açıklıklarından direk gün ışığı alan mekanlar olarak tasarlandılar.

Yapının tasarım sürecinde gelişen ifade biçimi ev sahibinin birbirleriyle 90 derecelik açılarla buluşan düz yüzeyleri tercih etmesiyle şekillendi. Bu ön kurgunun statik olarak ayakta durmasını sağlamak için hacimlerde bazı stratejik yerinden oynatmaların yapılması; asılı kütleler ve kayan yüzeyler gibi yapısal düzenlemelere gidilmesi gerekti.

İnşaat süresince ‘bütünüyle beyaz’ bir yapı elde edilmeye ve kullanılan malzeme çeşidi sadeleştirilmeye çalışıldı. Bütün dikey yüzeylerde alüminyum panel üzeri sıva kullanılırken yatayda taş levhalar tercih edildi, dış cephe zemin kaplaması olaraksa ahşap kullanıldı.

Binanın enerji kullanımı planlanmasında yüksek teknolojili çözümlerdense düşük teknoloji güneş ısıtıcıları ve paneller tercih edildi. Pasif enerjiyle, ev içindeki doğal hava akımında yararlanılarak bir mikro iklim oluşturulması hedeflendi.

Etiketler

Bir yanıt yazın