Villa Eden

Villa Eden

David Chipperfield Architects'in İtalya'da, Garda Gölü'ne bakan yamaçta tasarladığı villalar; bölgenin tarihi limon bahçelerinden referansla teraslanarak arazinin kotlarına oturan, peyzajla uyumlu bir yapı tipolojisi sunuyor.

Chipperfield Architects Berlin ofisi projeyi anlatıyor:

Garda gölünün batı kıyısı ılıman iklimi ve zengin bitki örtüsüyle nitelenen bir bölge. İnşa edilen iki villa da yukarıdan Gardone Riviera tatil köyüne bakıyor.

Yapılar, zeytin ve selvi ağaçlarıyla beraber dikkatlice araziye yerleştirildi. Villaların kütleleri bir veya iki katlı yapılar olmak üzere bağımsız parçalara ayrıldı. Böylelikle kütleler gerektiğinde kaydırılarak yamaçtaki arazinin topoğrafyasına uygun yerleşebilmeleri sağlandı.

Villa tipolojisi, limon yetiştirmek için inşa edilen ve bölgenin tarihinde önemli bir yeri olan “limonaias”ları yeniden yorumluyor.  “Limonaias”lar pergola benzeri yapılarla Garda Gölü’nün batı kıyısını 19. yüzyılın sonlarına kadar karakterize ediyorlar. Villalarda da “limonaias”lara referansla her bir hacim üç yekpare dış duvarla çerçevelendi; doğal malzemeden örülen duvarlar yine aynı malzemeden kaidelerin üzerine inşa edildiler.

Vadiye bakan ana cepheler oda yüksekliğinde pencerelerle akdeniz peyzajına açıldı. İnce kolonlarıyla pergolalar, zeytin ağaçlarının ritmine öykünerek, hacimlerin önlerine yerleştirildi. Güneş ışığından koruma sağlayan pergolalar, iç mekânın hemen önlerindeki dış mekâna doğru taşmalarını sağladı ki bu dış mekânlar bir adım sonra teraslaşarak havuzu da içine dâhil eden alanlara dönüştü.

Malzeme seçimi yapılırken bölgede kullanılan malzemelerinden etkilenildi. Teras ve yığma duvarlarda kullanılan taşlar bölgenin yerel taş ocaklarından getirildi. Pergolaların hafif çatı strüktürleri ve pencere çerçeveleri taşla tezat oluşturacak şekilde ahşaptan imal edildi.

Villaların iç organizasyonu, çevre peyzajı içeri yansıtacak şekilde kurgulandı. Yardımcı hacimler yapının arkasında konumlandırılırken, yatak odaları ve diğer yaşama alanları öne alınarak gölün ve arazinin panoramik görüntüsüne sahip olmaları sağlandı. Villalar; 7 tane villa, bir apartman ve bir otelin olduğu ve dört mimarlık firmasının dahil olduğu geniş çaplı bir projenin parçası olarak tasarlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın