Satın Alma, Beylikdüzü Belediyesi Cemevi ve Kültür Merkezi Yarışması

MİMARİ PROJE RAPORU

Soru

“Cemevi ile aynı adada yer alan park nasıl bu binanın kendine özgü mekanlarına uygun şekilde kurgulanır?

Cemevi mekanının sınırları ve dış mekanın sınırları nasıl bir anlayışla tasarlanır, bahçelere açık mekanlara nasıl dönüşür?

Açık spor alanları kentleşmekte olan bölgenin tam bu noktasında gelecek alternatif senaryolar da bu binanın karakterine ve çevre verilerine uygun olarak düşünülerek nasıl kurgulanır?”

40 Bahçe

40 bahçe, her ne kadar belediyenin rekreasyon hattı olarak kurgulamak istediği bir vadinin kıyısında teğet olarak yer alsa da, “ülkenin birçok yerinde görünen, gelişen, yeni yapılaşan alan karakteri” ile çepeçevre sarılmış durumda. Rantın şekillendirdiği bu çevrede, 40 bahçe kullanıcı ve ziyaretçilerine durma, düşünme, dinlenme ve doğa ile birleşme olanakları yaratır.

40 bahçe bir anda tüketilemeyen, ardışık mikro mekanlardan oluşur. Cep peyzaj alanları tanımlı bir aks sistemi olmadan birbirine bağlanır. Yakın ve yoğun bir mekansal deneyim sunulur. Tanımlı ve vurgulanmış akslar yerine bin bir sürek imkanı veren farklı iç rotalar oluşur.

Cemevi, bahçe ve spor alanı kapalı ve açık alanları ile tanımları birbiri içinde erir, tam da bu alanda ve bu zaman için bir aradalık oluşturur.

Etiketler

Bir yanıt yazın