+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Katılımcı, Saray Alüminyum "Yükselen Yetenekler" Yarışması: Ataşehir - İstanbul Finans Merkezi Mimari Fikir Projesi Öğrenci Yarışması

Katılımcı, Saray Alüminyum "Yükselen Yetenekler" Yarışması: Ataşehir - İstanbul Finans Merkezi Mimari Fikir Projesi Öğrenci Yarışması

2 Kasım 2011, 17:23
  defa okundu.

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

1. GİRİŞ
SON YILLARDA BÜYÜK BİR GELİŞME GÖSTEREN ATAŞEHİR, İSTANBUL'UN KALBİ OLABİLECEK NİTELİKTEKİ FİNANS MERKEZİ ÖZELLİĞİ İLE YENİ BİR ÇEKİM MERKEZİ OLACAKTIR. İSTANBUL'UN ASYA YAKASINDA YER ALAN ATAŞEHİR BÖLGESİ, HIZLI KONUTLAŞMA SÜRECİ SONUCUNDA KONUT YOĞUNLUĞUNUN YÜKSEK OLDUĞU BİR BÖLGE ŞEKLİNİ ALMIŞTIR. BU DURUM BERABERİNDE NÜFUS ARTIŞINI GETİRMİŞTİR. İSTANBUL METROPOLÜ İÇERİSİNDE BİRÇOK ALANI BİRBİRİNE BAĞLAMA ÖZELLİĞİ GÖSTEREN ATAŞEHİR, BU ÖZELLİĞİNİ FİNANS MERKEZİ OLARAK SÜRDÜRMEYE ÇALIŞACAKTIR. BU BAĞLAMDA, ATAŞEHİR'İN FİZİKSEL ÇEVREDE, HEM KENT HEM DE TEKİL YAPI DÜZEYİNDE NİTELİKLİ TASARIM VE UYGULAMALARA İHTİYACI VARDIR.
BU PROJEYE BAŞLARKEN SADECE FİNANS MERKEZİ KULLANICILARINA YÖNELİK DEĞİL, AYNI ZAMANDA SOSYO-KÜLTÜREL, REKREATİF DONANIMLARA SAHİP, GELECEKTE BU BÖLGENİN KENTSEL GELİŞİMDE REFERANS OLACAK BİR KENTSEL ODAK YARATILMASI HEDEFLENMİŞTİR. BU NEDENLE

2. TASARIMA ETKİ EDEN KRİTERLER
HER YÖNÜYLE KENT YAŞAMINI YENİDEN TANIMLAYAN BU PROJE; OFİS BLOĞUNUN YANI SIRA ALIŞVERİŞ ALANLARI, YEME-İÇME ALANLARI, AÇIK ATÖLYE VE SERGİ ALANLARI VE KÜLTÜR-SANAT BÖLÜMLERİNDEN OLUŞUYOR.

YAPISINDA FARKLI FONKSİYONLARI BARINDIRARAK HEM TÜM ÇALIŞANLARI, HEM DE ÇEVREDEKİ İNSANLARA HİTAP EDECEK BİR DENGE VE ÇEŞİTLİLİĞİN GÖZETİLDİĞİ BU PROJE, KENT YAŞAMINI SEVEN, TEKNOLOJİYE YAKIN, İŞ YAŞAMININ DIŞINDA DA KENDİNE ÖZGÜ UĞRAŞLARI OLAN, DÜNYAYI TANIMAK İSTEYEN VE YARATICILIĞA ÖNEM VEREN KİŞİLER İÇİN VAZGEÇİLMEZ MEKANLARDAN BİRİ KONUMUNDA OLMAKTADIR.

PLANLAMA VE SÜRDÜREBİLİRLİĞE YAKLAŞIMINDA YENİLİKÇİ, İSTANBUL'UN ŞEHİR MANZARASIYLA BÜTÜNLEŞMESİNDE ORGANİK İKONİK BİR KOMPLEKS OLARAK TASARLANDI. BÖYLELİKLE FİNANS MERKEZİ İÇERİSİNDE KONSEPT DURUŞU İLE BİR SİMGE HALİNE GELECEKTİR. ÇEVRE ESTETİĞİNE OLAN DUYARLILIĞINI KORUYAN PROJE ÇEVRE İLE BÜTÜNLEŞMİŞTİR. KOMPLEKSİN TASARIMI YILLARDIR TÜRKİYE'DE HİZMET VEREN VE TÜRKİYE'NİN LOKOMOTİFİ OLARAK BİLİNEN ZİRAAT BANKASININ HER ZAMAN YENİLİKÇİ VE YÜKSELİŞ İÇERİSİNDE OLAN DURUŞU GÖZ ÖNÜNE ALINMIŞTIR. YERDEN YÜKSELMEKTE OLAN GÖRÜNÜMÜYLE 50 KATLI BİR BİNA FORMUYLA HER ZAMAN YÜKSELİŞTEYİZ GİBİ GÖZÜKMEKTEDİR. AYRICA SÜRDÜREBİLİR TİCARİ ALANLARI İLE BU ALANIN GECE-GÜNDÜZ HAREKETLİ KALINMASI İSTENMİŞTİR.

3. PROJENİN ÇIKIŞ NOKTASI
ÇAĞDAŞ KENTLERİN ÖNEMLİ SORUNLARINDAN KAMUSAL ALANLARIN ARTIRILMASI VE KENTTEKİ NİTELİKLİ TEKİL YAPILARIN EKONOMİK VE SOSYAL OLARAK KENTE KATTIKLARI DEĞERLER İRDELENDİĞİNDE, İLK OLARAK ATAŞEHİR FİNANS MERKEZİ PROJESİNİN KAMUSAL KULLANIMI ÖN PLANDA TUTAN VE SADECE ATAŞEHİR İÇİN DEĞİL BÖLGESEL OLARAK SİMGE OLUŞTURABİLECEK NİTELİKTE BİR ALAN OLMASI GEREKTİĞİNE KARAR VERİLMİŞTİR. TASARIMDA YAPININ SAĞLIKLI İŞLEMESİ KADAR, KAMUSALLIK VE ÖZGÜNLÜK ARANMIŞ, ALANIN KARAKTERİSTİK VERİLERİ KULLANILARAK, BU TASARIM BÖLGESİNE CEVAP VEREBİLECEK NİTELİKTE TASARIM ÖNGÖRÜLMÜŞTÜR. İSTANBUL KENTİNİN HER YÖNÜNDEN YAKLAŞILABİLEN, YAŞANTISINA AKTİF OLARAK DAHİL OLUNABİLEN BİR ÇALIŞMA ORTAMI HEDEFLENMİŞTİR. AYRICA ZİRAAT BANKASI ÇALIŞANLARI KENTTEN SOYUTLANMADAN SÜREKLİ BİR İLİŞKİ İÇİNE GİREBİLECEKTİR. BU BAĞLAMDA ZİRAAT BANKASI PROJE ALANININ İÇİNDEN BİLİNÇLİ OLARAK GEÇİRİLEN SOKAKLAR VE MEYDAN ETRAFINDA ÜRETİLEN KÜLTÜREL / REKREASYONEL MEKANLAR TASARIMIN ANA KARAKTERLERİNDEN BİRİ OLMUŞTUR.

PROJEYE ANA YAKLAŞIM YAPILAŞMAYI ORANTILI YAPARAK ALAN İÇERİSİNDEKİ DENGEYİ TUTTURMAKTIR. EN TEMEL YAKLAŞIMLARDAN BİRİSİ; TANIMSIZ ALANLARI, ÇEVRESİNDEKİ TANIMLI ALANLAR ARASINDA KURULACAK ÖLÇEKSEL İLİŞKİDİR. BU BAĞLAMDA GELİŞTİRİLEN ÖNERİDE ARAZİ YAPISAL PROGRAMININ BİR KISMI ARAZİ TOPOĞRAFYASININ OLANAKLARI İÇİNDE ALANIN OLANAKLARI KULLANILARAK ÇÖZÜLMEKTEDİR. BU AMAÇLA ARAZİDEKİ EN AZ EĞİMLİ LEKE FORMLARI ANA DAMARI OLUŞTURDU. YAPILAR BU ANA DAMAR ETRAFINDA İÇ KISMA DOĞRU TASARLANDI. BÖYLECE YERDEN YÜKSEK YAPIYA KADEMELİ GEÇİŞ SAĞLANDI VE GELECEKTEKİ PROJELERE REFERANS OLMADI AMAÇLANDI. PROJE ALANININ KUZEYİNDEKİ CADDE GELECEKTE FİNANS MERKEZİNİN EN ÖNEMLİ AKSI OLACAĞI DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDEN, KÜLTÜR MERKEZİNİN ÖNÜNDE YER ALACAK MEYDAN OLUŞACAK AKSA GÖRE DÜZENLENMİŞTİR. PROJE TASARIMIMIZDA ARAZİ KULLANIMIZI BELİRLEYEN BİR DİĞER ETMEN ÇEVRE PARSELLERDE BULUNAN FONKSİYONLARDIR. BÖYLELİKLE ÇEVREDE BULUNAN FONKSİYONLARLA BİR BÜTÜN OLUŞTURACAK ŞEKİLDE PROJE ALANI İÇERİSİNDE YER BULMUŞLARDIR.

BURADA ÇALIŞANLAR DÜŞÜNÜLEREK, ÇALIŞANLARI METREKARELERE HAPSETMEYEN, AKSİNE ÇEVRESİYLE TANIŞMASINA İZİN VEREN VE İŞ STRESLERİNİ AZALTMAYI HEDEFLEYEN FORMLAR DÜŞÜNÜLMÜŞTÜR.

BU FORMLARA M2 BAZINDA BAKILIRSA;
OFİSLER: 50 KATLI, 1 KAT 1200 M2 OFİS: 60.000 M2 + SİRKÜLASYON
KAMUYA KAPALI YEME İÇME VE SOSYAL ALANLAR: 3.800 M2 + SİRKÜLASYON
KAMUYA KAPALI SPOR SALONU VE AKTİVİTE ALANLARI: 3.100 M2 + SİRKÜLASYON
KAMUYA AÇIK YEME İÇME ALANLARI: 3.800 M2 + SİRKÜLASYON
KAMUYA AÇIK TİCARET ALANLARI: 5.200 M2 + SİRKÜLASYON
SANAT GALERİSİ: 3.000 M2 + SİRKÜLASYON
ODİTORYUM: 4.300 M2 (2 ADET ÇOK AMAÇLI SALON) + SİRKÜLASYON
KAPALI OTOPARK: 44.000 M2 (24.000 M2 KAMUYA KAPALI, 20.000 M2 KAMUYA AÇIK)
OLARAK DÜŞÜNÜLMÜŞTÜR.

4. KULE YAPISI
KULENİN AERODİNAMİK FORMU, RÜZGAR AKIŞININ YÜZEYİYALAYARAK GEÇMESİNİ SAĞLAYARAK; STRÜKTÜR VE CAM KAPLAMA ÜZERİNDEKİ RÜZGAR YÜKÜNÜ EN AZA İNDİRİP, RANDIMANI DAHA YÜKSEK BİR YAPI SİSTEMİ KULLANIMINI MÜMKÜN KILIYOR. DÜZ YÜZEYLİ YAPILARIN AKSİNE RÜZGARIN ZEMİN SEVİYESİNDEN GERİ SAPMASINI ÖNLEYEBİLDİĞİNDEN
YAYALARIN RAHAT VE GÜVENLİ HAREKET EDEBİLMESİNE İMKAN YARATIYOR.

a. STRÜKTÜR SİSTEMİ
KULEDE ÇEKİRDEK BETONARME DÜŞÜNÜLÜP ÇEKİRDEK ETRAFINI SARAN STRÜKTÜR SİSTEMİ ÇELİK OLARAK DÜŞÜNÜLEBİLİR. DÖŞEMELERDE ÜÇGEN KASETLEMELERLE MODÜLER BİR SİSTEM UYGULANMASI DÜŞÜNÜLÜP KULE KOMPOZİT OLARAK ÇÖZÜLEBİLİR.

b. OFİS TASARIMI
ÖZGÜN TASARIMIN YAKALANMASI HEDEFLENENEREK YOLA ÇIKILAN 50 KATLI OFİS BİNASININ DIŞ YÜZEYİ TÜMÜYLE ÖZEL BİR CAM KULLANILARAK DOĞAL IŞIĞIN MAKSİMUM SEVİYEDE AKTARILMASINI SAĞLAYACAK BİÇİMDE KAPLANDI. KATLAR ARASINDA KULLANILAN GÜNEŞ KIRICILAR İSE, GÜNEŞ IŞINLARININ DOĞRUDAN ETKİLERİNE KARŞI ESTETİK VE PRATİK BİR ÇÖZÜM GETİRİYOR. FARKLI BÜYÜKLÜKTEKİ ZİRAAT BANKASI DEPARTMANLAR İÇİN MODÜLER BİR YAPIYA SAHİP OLAN OFİS KATLARINDA, ÖZEL HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ ARACILIĞI İLE GÜN BOYUNCA %100 TEMİZ HAVA DOLAŞIMI SAĞLANIYOR.

OFİS FONKSİYONUNDA ENERJİ TASARRUFU İÇİN FARKLI SİSTEMLER KULLANILABİLİR. BU FARKLI KULLANIMLAR İÇİN ÖNERİM; OFİSİN BAZA KISMINDA ISI POMPASI KULLANILMASIDIR. KULLANILACAK ISI POMPASI TOPRAK ODAKLI OLUP, KIŞIN ISITMA GÖREVİNİ ÜSTLENEBİLİR, YAZIN İSE SOĞUTMA İÇİN KULLANILABİLİR. AYRICA KULLANILACAK DOĞALGAZ SİSTEMİNİN BİR KISMINI ELEKTRİĞE BİR KISMINI ISIYA ÇEVİREREK, ENERJİ ÇEŞİTLİLİĞİ SAĞLANABİLİR. OFİS KISMINDA İSE KOJENERASYON SİSTEMİNİN KULLANILMASI BİR ÖNERİ OLARAK SUNULABİLİR. BU SİSTEM KULELERİN YARATTIĞI ISI SARFİYATINI AZALTMAK AMAÇLI OLARAK KULLANILMAKTADIR. OFİS KISMINDA BU SİSTEM KULLANILMASI ÖNERİLEBİLİR. BÖYLELİKLE TASARIM İÇERİSİNDE ARANAN SÜRDÜREBİLİRLİK ARAYIŞI, YEŞİL BİNA TEKNİKLERİ İLE EKO YAPI FORMU YARATILARAK ÇEVRE DOSTU YEŞİL BİNA OLUŞTURULMASI HEDEFLENMİŞTİR.

c. EKO YAPI
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ GİBİ KONULARIN DOĞA VE İNSAN SAĞLIĞI İÇİN YARATTIĞI TEHDİTLERİN ARTMASI PROJENİN EKOLOJİK SÜRDÜREBİLİR GELİŞMESİ ÇERÇEVESİNDE OLUŞTURULMUŞTUR. PROJE ALANIMIZIN MERKEZİ BİR YERDE OLMASI, TOPLU TAŞIMAYA, SOSYAL OLANAKLARA YAKIN OLMASI, ARAZİ İÇİ PROJE YÖNLENDİRMESİNİN DOĞRU YAPILARAK GÜNEŞ IŞIĞI VE İKLİMLENDİRMEYE KATKI SAĞLAMASI, İÇ MEKANDA AÇIK OFİS ÇEŞİDİ TASARIMINA GİDİLMESİ, GERİ DÖNÜŞÜMLÜ MALZEMELERİN KULLANILMASI, ARAZİDE YER VERDİĞİMİZ PERSONAL TAŞIMACILIĞI İÇİN ALANDA, PERSONEL TAŞIMACILIĞI KULLANILARAK ARAÇ KULLANIMINDA DOĞAN SALINIMLARIN MİNİMİZE EDİLMESİ, DOĞAL HAVALANDIRMANIN KULLANILMASI OLUŞACAK OFİS FONKSİYONUNUN YEŞİL OFİS ÜNVANINI ALMASINI SAĞLAYACAKTIR.

5. SONUÇ
SONUÇ OLARAK, PROJE ALANI BU TASARIM İLE TÜM KENTLİNİN KULLANABİLECEĞİ, GECE-GÜNDÜZ YAŞAYAN, ÇEŞİTLİ KENTSEL MEKAN GEREKSİNİMLERİNİ KARŞILAYABİLECEK BİR KENT PARÇASI OLACAKTIR. BİNALAR ARASINDA TASARLANAN BOŞLUKLARIN DEVAMLILIĞI VE BİRBİRİNE AKIŞI SAYESİNDE İÇ-DIŞ MEKAN ARASINDA YARATILAN SÜREKLİLİK İLE KULLANIMDA ESNEKLİK SAĞLANMAYA ÇALIŞILMIŞTIR. BU ANLAYIŞIN; FARKLI İŞLEVLERDEKİ YENİ YAPILARIN KAYNAŞMASI AÇISINDAN İYİ BİR YAKLAŞIM OLACAĞI DÜŞÜNÜLMEKTEDİR.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Proje Yeri: İstanbul
Proje Tipi: Kentsel Tasarım, Ofis
Proje Tipi Grubu: Katılımcı
Tasarım Ekibi: Sadun Serhan Savaşoğlu
İlgili Projeler