+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Chopstory Restoranı

Chopstory Restoranı

30 Eylül 2015, 09:37
  defa okundu.

Dicle Hökenek Architecture, Chopstory için tasarladığı restoran projesinde sıcak ve samimi bir açık mutfak atmosferi yakalamayı hedefliyor.

Tasarımcısı projeyi şöyle anlatıyor:

Chopstory, 3 genç girişimcinin yeni bir restoran kavramı oluştururken, hızlı aynı zamanda sağlıklı beslenmek isteyenlerin yemeklerinin 'chop' lama yöntemi ile servis edilmesinin hikâyesidir.

Mekân kurgusunda, ürünlerin hazırlık aşamalarının görünür olması, kullanıcının kendi reçetelerini oluşturarak damak tadına uygun seçimlerini ‘chop’lama yöntemi ile servis edilmesi tasarımın da şekillenmesinde oldukça etkili olmuştu. Bununla birlikte mekânın tadım aktiviteleri, eğitimlerin yapıldığı, görsel ve eğitici panolarla donatılmış bir atölyeye dönüşebilir olması hedeflenmişti.

İlk olarak Bulvar 216 AVM’ sinde kiralanan 30 m²lik alan, her santimetrekaresi değerlendirilmesi gerekilen kısıtlı bir alandı. Depolama, soğutma, pişirme ve servis ünitelerinin yerleşimi kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda AVM’nin servis koridoruna açılan 15 m²lik kapalı alan olarak planlandı. Bu servis alanının duvarları AVM’nin genel dolaşım alanı ile etkileşim içinde olması gereken tezgâh alanının arka duvarını oluşturdu. Menü ve bilgilendirme panoları bu çeper üzerine yerleştirildi.

Salataların hazırlık aşamalarının görünür olduğu bu açık tezgâhın malzeme seçimi ile ilgili uzun süren etütler sonunda markanın kurumsal kimliği ile örtüşen, doğal budaklı meşe kaplama kullanılmasının uygun olacağı sonucuna vardık. Budaklı meşe kaplama, hem tezgâh alanında hem de tabelanın arkasında pano olarak kullanılmıştır.

Tabela, menü, aydınlatma ve çalışma tezgâhını bir araya getiren demir çerçeve ise hem taşıyıcı bir unsur olarak hem de farklı AVM alanlarında kendi sınırlarını belirleyen bir strüktür olarak tasarlandı. Bu basit strüktür, markanın farklı koşullardaki mekân yerleşimlerinde form yönünden birlik hissi vermektedir.

Ataşehir Bulvar216 ve Maslak Orjin AVM de eş zamanlı olarak projelendirilen restoranların açılışları da peşi sıra gerçekleşti. Böylelikle tasarlanan tezgâhın farklı mekânlara adapte edilmesi de test edilmiş oldu.

Maslak Orjin de yer alan Chopstory de Bulvar216’dan farklı olarak oturma alanı ile tezgâh alanının iç içe geçtiği bir mekân kurgusu ile tasarlandı.

Bulvar216 da ise lineer servis alanı ile oturma alanı arasında AVM’nin dolaşım alanı yer alıyordu. Tezgah alanından genel dolaşım hattı ile ayrılsa da oturma alanında malzeme ve form birliği sağlayan yine demir strüktür ile çerçevelenmiş 1 adet buluşma noktası, 2 kişilik yuvarlak masalar ve gruplara yönelik kütük masa yerleşimi planlandı.

Salataların hazırlık aşamalarının görünür olduğu bu açık tezgâhın malzeme seçimi ile ilgili uzun süren etütler sonunda markanın kurumsal kimliği ile örtüşen, doğal budaklı meşe kaplama kullanılmasının uygun olacağı sonucuna vardık. Budaklı meşe kaplama, hem tezgâh alanında hem de tabelanın arkasında pano olarak kullanılmıştır.Tabela, menü, aydınlatma ve çalışma tezgâhını bir araya getiren demir çerçeve ise hem taşıyıcı bir unsur olarak hem de farklı AVM alanlarında kendi sınırlarını belirleyen bir strüktür olarak tasarlandı. Bu basit strüktür, markanın farklı koşullardaki mekân yerleşimlerinde form yönünden birlik hissi vermektedir.

Ataşehir Bulvar216 ve Maslak Orjin AVM de eş zamanlı olarak projelendirilen restoranların açılışları da peşi sıra gerçekleşti. Böylelikle tasarlanan tezgâhın farklı mekânlara adapte edilmesi de test edilmiş oldu. Maslak Orjin de yer alan Chopstory de Bulvar216’dan farklı olarak oturma alanı ile tezgâh alanının iç içe geçtiği bir mekân kurgusu ile tasarlandı. Bulvar216 da ise lineer servis alanı ile oturma alanı arasında AVM’nin dolaşım alanı yer alıyordu. Tezgah alanından genel dolaşım hattı ile ayrılsa da oturma alanında malzeme ve form birliği sağlayan yine demir strüktür ile çerçevelenmiş 1 adet buluşma noktası, 2 kişilik yuvarlak masalar ve gruplara yönelik kütük masa yerleşimi planlandı.

2 kişilik kahve masaları ve tezgâh alanlarında sıhhi ve ‘fresh’ görüntüsü ile beyaz mermer kullanıldı.Açık mutfak yerleşiminin samimi atmosferi içerisinde aydınlatma elemanları da özel olarak tasarlandı ve uygulandı. Toplanma noktalarında mutfak rendeleri aydınlatma elemanı olarak kullanılırken, genel hacimlerde de halatlarla sarkıtılan kavanozlardan aydınlatmalar tasarlandı ve uygulandı. Genel hatları ile sıcak, samimi bir açık mutfak atmosferi sağlanmak istendi.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!

Künye
Proje Yeri: İstanbul
Proje Tipi: Restoran / Kafe / Bar
Proje Tipi Grubu: Ticari
Tasarım Ekibi: Dicle Hökenek
Fotoğraf: Mete Çarkcı
İnşaat Bitiş Yılı: 2014
Toplam İnşaat Alanı: 200 m2
İlgili Projeler