Bozüyük YHT İstasyon ve Gar Tesisleri

SPE Mimarlık projeyi anlatıyor:

Bozüyük yüksek hızlı tren Gar ve İstasyon tesisleri Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattı üzerinde Bozüyük ilçesinin güney kesiminde yer almaktadır. İlçenin gelişmekte olduğu bölge yönünde olmakla birlikte mevcut durumunda çevresinde henüz yoğun bir yerleşim bulunmamaktadır.

YHT hattının devreye girmesi ve istasyon tesislerinin tamamlanması ile bu bölgede hattın her iki yönünde yerleşim alanlarının artarak gelişeceği ve ilçenin yeni çekim merkezi olabileceği öngörülmektedir. Bu öngörüyü de dikkate alarak tasarlanan yüksek hızlı istasyon tesisi hattın her iki yönünden de ulaşılabilir ve çağdaş YHT istasyon örneklerinde olduğu gibi hattın üzerinde yolcu karşılama – uğurlama, giden yolcu bekleme salonları bulunan mimari tasarım anlayışı ile biçimlendirilmiştir.

Mimari tarz olarak çağdaş yüksek teknolojili dinamik bir yapı vizyonu yanı sıra Bozüyük’ün tarihsel geçmişinde yer alan dönemler; özellikle Osmanlı imparatorluğunun bir sancak beyliği olarak başladığı, bir Cihan imparatorluğuna uzanan tarihinin kuruluş aşamalarında Bozüyük’ün bulunduğu bölge referans alınarak görsel elemanlar halinde çini panolarla vurgulanması ve geçmişin izlerini geleceğe taşıması amaçlanmıştır. Yapı dış mekânları ve yakın çevresi YHT hattının her iki tarafından da yaya ve taşıt yaklaşımına imkân verecek şekilde tasarlanmıştır. İstasyon ve Gar Tesisleri, yolcu ve VİP girişleri meydan düzenlemeleri tanımlanarak istasyon binaları geleneğinde yer alan ön yaklaşım meydanları oluşturulmuştur.

Bozüyük YHT Gar ve İstasyon Tesisleri şehir bütünü içerisinde şehirsel simge (landmark) olarak ele alınmış ve bu bölge içerisinde çeşitli yaklaşım perspektiflerinde vurgulu bir simge olarak tanımlayıcı olması hedeflenmiştir. Bina kütlesi net ve vurgulu biçimlenmelerle çağdaş ve geleceğe bir yönelik yol ve yola açılan çerçeveleri-kapıları simgelemektedir.

Yolun alçalma ve yükselmeleri periyotları olup geçmiş anlardan gelmekte geleceğe, sonsuzluğa doğru devam etmektedir. Çerçeve kapılar ise; yolun sonsuzluğunda, içerisinde bulunulan-yaşanan âna açılan kapıları çerçevelerle anlatmaktadır.
Aynı tema dış mekândan başlayıp yolcuları yapının içerisine taşıyan eğrisel biçimlenmeli duvarlarda yolu anlatarak sürdürülmektedir. Yolu simgeleyen bu duvarlarda bu defa yol Bozüyük’ün tarihsel geçmişinde yer alan dönemleri geleceğe taşırken Osmanlı geleneği etkisini çini pano görselleri ile hatırlatmaktadır. Çini panolar geleneksel motiflerle çerçeve kapıları tanımlayan yapı kütlesi bölümlerinde yer alarak geçmişin sanatsal dokunuşlarını bu yolcuğa katan kapılara dönüşmektedir.

Bozüyük YHT Gar ve İstasyon Tesisleri binalarının fonksiyonel çözümlemeleri YHT hattının iki tarafında bulunan yardımcı bölümler ve hat üzerinde köprü şeklinde yer alarak iki kanattaki yapıları birleştiren ana bölüm ile entegre bir şekilde gerçekleştirilmiştir;
Hattın iki yanında bulunan A ve B bloklarda istasyon tesisinin idari ve servis-hizmet birimleri ile yolcu, uğurlayıcı, karşılayıcı giriş holleri ve VİP bölümleri yer almaktadır. A Blok ağırlıklı olarak istasyon idari tesislerine, idari personel çalışma mekânları-servisleri ve VİP bölümüne ayrılmıştır. B blokta ise yolcu girişinden itibaren yolcu gereksinimleri ve servislerinin karşılandığı bölümler ile teknik hacimler bulunmaktadır.

YHT İstasyon binası ana yolcu bölümü olan C Blok bütünü ile çelik yapı strüktürü olarak hattın üzerinde bir köprü şeklinde projelendirilmiştir. Bu bölümde ödemeli ve ödemesiz alan olarak ayrılmış olarak yolcu bekleme salonları ve kafeteryaları bulunmaktadır. Ödemesiz bölümdeki bekleme ve kafeterya alanlarını özellikle yolcu uğurlama ve karşılama mekânları olarak yolcuların karşılayıcı ve uğurlayıcıları ile birlikte kullanması öngörülmüştür. Ayrıca çeşitli amaçlarla istasyona gelmiş olan (bilet alma – tarife öğrenme – ziyaret) kişilerin de bu alanı kullanması mümkündür. Ödemeli alandaki bekleme ve kafeterya alanlarını ise yolcuların, trenlerin istasyona yaklaşma anına kadar konforlu bir şekilde vakit geçirmesi için kullanması öngörülmektedir.

Yolculuk sonrasında istasyonu vakit kaybetmeden hemen terk etmek isteyen yolculara peronlara bağlı alt geçit bölümü vasıtası ile bu imkân verilmektedir. Alt geçit ile YHT hattının her iki tarafına ulaşmak mümkündür. Alt geçit bölümünü aynı zamanda yolcu olmayanların da kullanması olanağı da bulunmaktadır. Böylelikle YHT hattı tarafından ikiye bölünmüş olan şehir mekânları arasında yaya bağlantısı da sağlanmış olacaktır.

Bozüyük YHT Gar ve İstasyon Tesisleri A,B ve C Bloklarında bulunan yapı alanları dağılımı ise şu şekildedir;

  • A Blok 2000 m2
  • B Blok 1700 m2.
  • C Blok 800 m2
  • Alt Geçit 560 m2
  • Toplam 5060 m2
Etiketler

Bir yanıt yazın