Faber Endüstri Genel Merkez Binası

İtalyan mimarlık ofisi GEZA, İtalya'nın Udine kentinde Faber Endüstri için bir genel merkez binası tasarladı.

Endüstriyel alan ile tarım alanı sınırında konumlanan bina, hem endüstri hem de doğa manzarasına hakim. Projede her iki manzaraya da hakim olan ve iki alanın farklı değerlerini, özelliklerini kabul eden bir bina yaratmak amaçlanmış.

İki ayrı, uzun yapı bloku şeklinde tasarlanan projede tasarımcılar büyük endüstriyel mekanlar için alışılmış büyük ölçekli projeler yerine insan ölçeğinde bir mekan oluşturmayı hedeflemiş. Bu anlamda yapı 100 metre uzunluğunda olmasına rağmen diğer endüstriyel binalara nazaran daha küçük görünüyor.

Giriş holünde birbirine bağlanan iki ayrı kütle için iki ayrı dış mekan kurgulanmış. Biri ağaçlıklı, soyutlanmış bir yaşam alanı gibi düşünülürken diğer açık alan ise görüş açısını, fabrika tesislerine ve çevre peyzajına hakim olacak şekilde genişleten daha boş bir yeşil alan yaratılmış.

Yapının cephesi siyah beton ve siyah cam ile tasarlanan havalandırmalı yüzeyle kaplanmış. Hazır beton duvarlar ve 4 m genişliğinde 70 cm yüksekliğindeki camlı ön hücreler yatay yerleştirilmiş. Siyah beton aynı zamanda binanın iç mekanında da önemli bir özellik taşıyor; giriş holü siyah üzerine siyah geniş bir mozaik ve ayna etkisi yaratan saydam elemanla kaplanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın