+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Eğri, Küçük ve Tek Odalı Bir Ev

Eğri, Küçük ve Tek Odalı Bir Ev

21 Eylül 2011, 17:57
  defa okundu.

Studio Velocity'nin tasarladığı ev, Japonya'nın Nagoya kentinde yer alıyor.

Nagoya kentinde 41 m2'lik küçük bir mağaza. Arsa ise 9m genişliğinde ve 20m derinlikte uzatılmış bir şekle sahip.

Öndeki yol kaldırımıyla birlikte nispeten geniş olsa da, 2 - 3 katlı dükkanlar ve evler tarafından çevrili arsanın boyutunun küçük olması bir baskı hissi veriyor. 

2 arabalık park yeri, çamaşır kurutmak ve alışveriş için bir alana ihtiyaç vardı. Arsanın ön tarafında park yerleri ve dönüşe izin verecek genişlikte alan bırakıldığı için yapı arsanın arka tarafına yapıldı. Park yerleri ve mağazasıyla birlikte bina nadiren bu tür yaklaşımlardan kaçabiliyor. Buna iyi bir örnek, iki parsel ötedeki market olabilir. 

Komşu yapılarla karşılaştırıldığında, 41 m2'lik bir alan çok küçük olduğundan mağazanın görünmeyeceğinden korkuldu. Yoldan geçenler ve sürücüler için nasıl göz alıcı bir bina yapmak gerektiği araştırıldı.

Girişin tam tersine, sokağı bakan cephede arsanın en uzak kısmına ana mekan yerleştirildi. Bina, yumuşak bir şekilde arsada uzunlanmasına konumlanarak dış mekanlar oluşturuldu. Bu kalan alanlar bahçe, kurutma alanı ve park yeri oldu ve hepsi bir bütün olarak güzellik salonunu tamamladı.

Mağaza stüdyo daire tarzında tasarlandı ve tamamıyla dışarıdan iç mekan görülebiliyor. Ancak bazı mekanlar binanın eğrisi nedeniyle girişten algılanamıyor. Bina giriş kapısı genişliğinde başlayan hacim ve girişteki bölümün boyutuyla şekilleniyor. Ancak, girişteki bölüm hem boyuna hem de enine arkaya doğru genişliyor.

Eğrisel hacim kenardaki devam eden iç mekanın genel dengesini korumak için özel bir çalışma ile oluşturuldu. Eğrilik derecesini dengelemek için iki etken analiz edildi, ilki tüm alanı bir seferde görme yeteneği ve ikincisi ise içeri girince kademeli değişikliklerin sırası. Aynı zamanda, açıklıkların yoğunluğunun değiştiği bir oda yaratılarak 3 tane ayırt edici bölge oluşturuldu. Bu bölgeleden ilki, giriş alanı. Duvardaki büyük açıklık sayesinde giriş kapısıyla hemen hemen aynı boyutta olan alanın küçüklüğü farkedilmeden ferah ve samimi bir his yaratıldı. İkinci bölge ise ortaki alan. Bahçe manzarasına sahip 5 küçük yan pencereden mekana ışık ritmik akışları sağlandı. Arkadaki alan ise üçüncü ve son bölgeyi oluşturdu. Bu alan binanın tepe penceresi sayesinde doğal ışık alan en aydınlık kısmı haline geldi.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Proje Yeri: Nagoya, Japonya
Proje Ofisi: Studio Velocity
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
İnşaat Bitiş Yılı: 2010
İlgili Projeler