Katılımcı, Büyükada Çarşı Camii Mimari Fikir Projesi Yarışması

Katılımcı, Büyükada Çarşı Camii Mimari Fikir Projesi Yarışması

MİMARİ RAPOR

İslamiyet’in temel esaslarından biri olan sadelik projenin şekillenmesindeki ana öğelerden biri olmuştur. Kitle geleneksel camilerden referanslar alarak, modern mimari üslupta, prizmatik yalın formu ile ön plana çıkmıştır.

Tarihsel süreçte binalar içinde bulundukları mimari akımın özelliklerini yansıtmıştır. Ancak geçmişten bugüne cami mimarisi ile ilgili olarak bellekte kalıplaşmış çözümler bulunmaktır. Geleneksel camilerdeki kubbe anlayışı günümüz şartlarında teknolojinin ilerlemesiyle farklı şekilde çözümlenmektedir. Bu doğrultuda form geleneksel üsluptan farklı olarak ele alınarak günümüz şartlarının yapısal çözümleri ile belirginleşmiştir.

Kentsel İlişki

Proje alanı bulunduğu konum itibariyle kuzey yönünde devam eden sahil şeridi ve güney yönünde uzanan çarşı aksları arasında yer almaktadır. İki yönlü ulaşılabilirliği sağlamak temel unsur olarak görülmüştür. Böylelikle yapı zemini platform olarak yerden koparılıp yükseltilerek iki akstan da gelen kullanıcıyı kucaklayan geçirgen bir yapıya dönüşürken, çevresinden ölçülü bir şekilde farklılaşarak sembolleştirilmiştir. Proje alanı sahil tarafında bulunan yaya aksı ve çarşı aksı ile bir bütün olarak düşünülmüştür. Bu doğrultuda kuzey cephesi tarafında aynı dili tanımlayan peyzaj öğeleri tasarlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın