Katılımcı, NYC Sky Condo Mimari Proje Yarışması

New York'ta dikey bir çiftlik yaratılması için açılan mimari proje yarışmasında Selim Senin tarafından hazırlanan proje.

Şehir içinde yeterli üretim alanı olmadığı için dikey olarak doğal besin yetiştirme yani ‘dikey çiftlik’ olan konunun çözümünde tarihi referanslara başvuruldu.

İlk dikey yerleşmelerden olan Peru’daki Machu Picchu, bugüne kadar gelmiş bir İnka antik şehridir. Machu Picchu 200’den fazla merdiven sistemiyle birbirine bağlı olan taş yapıdan oluşur. Dikey araziye teraslamalarla yerleşme sağlanmıştır. Dünyadaki ilk tarım yetiştiriciliğinin dikey bir örneğidir.

Normal tarım arazilerindeki gibi, verilen dikdörtgen arsa birbirine paralel düzlemlere bölünerek Machu Picchu ‘daki gibi teraslamalar oluşturacak şekilde dikey olarak yükseltildi. Paralel çubuklar asansörlerin hareketi için gerekli ölçüde düzenlenerek teraslamalar ve asansörler için yeter genişlikler oluşturuldu.

Elde edilen X formu sayesinde yukarıdan yağan yağmur en alt kata kadar teraslamalar sayesinde iletilirken, günışığından maksimum yararlanma sağlandı.

X formu 50m olan en üst kotunda dışa doğru oluşan gerilmelere karşı kablo strüktürlerle karşılıklı olarak birbirine bağlandı.25m kotuna kadar aralıklarla stüdyo daireler teraslarda yer alırken 25m’den sonra sadece doğal besinler için teraslamalar oluşturuldu. Zemin seviyesinden 3 kat aşağıya doğru ters yönde teraslamalarla konut ve ticaret alanları oluşturularak karma yapı strüktürü tamamlandı.

Asansörlerin 4 yönden çıkışı Eyfel kulesindeki gibi yatayda eğri hatta olacak şekilde gerçekleştirildi. X formu üzerindeki acil durum merdivenleri ise forma uyum sağlayacak şekilde eğime göre tasarlandı.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın