Arklife

arkiZON Mimarlık'ın tasarladığı Arklife Apartmanı Göztepe'de yer alıyor.

arkiZON Mimarlık İstanbul Göztepe’de tasarladıkları apartman projesini anlatıyor:

“Göztepe‘de Apartman

Günümüzde İstanbul’da özellikle de Anadolu Yakası’nda  “kentsel dönüşüm” adı altında dizginlenemeyen bir inşaat furyası ile karşı karşıyayız. Böylelikle konut üretiminin ağırlık merkezi kentin kalbine doğru kaymaktadır. Bu bağlamda mimarlığın alması gereken tavır, oynayacağı rol daha da önemli hale gelmektedir. Aslında yanlış bir biçimde tanımlanan kentsel dönüşüm, oluşan rekabet ikliminde daha çok, yık-yap ve yap-sat olgusuna dönüşmüştür.

Artan konut sayısı sayesinde rekabet ortamı da hızlıca artmaktadır. Artık konutlar sahip oldukları konuma, metrekarelere göre değerlendirilir olmaktan ziyade, sundukları yaşam tarzı ve mimari değerler ile ön plana çıkmaktadır. Binaların cepheleri, ıslak hacimleri, ortak alanları ve peyzaj bundan evvel üst düzey konut sitelerinde yapının tercih edilmesine sebep olurken, bu durumu şehir içindeki şahıs apartmanlarında da gözlemlemeye başladık. Bina yapıldıktan sonra satın alanlar kadar, hatta onlardan daha fazla yıkılan binadaki ev sahiplerinin de binanın sadece iç mekanlarını değil cephesini de önemsemesi ve bu doğrultuda tasarım sürecine katılması belki de yapay şartlar oluşturularak deneyimlenmesi zor olan bir mimarlık ortamının doğmasına sebep oldu. Kullanıcı deneyiminin katkısına açık tasarım süreci bize ve eminim birçok mimara birçok şey öğretmiştir. Aynı süreçte imar kurallarının bulunduğu oynak zemin ve bazı kuralların mantık dışılığı mimarı çözüm üretmeye zorluyor ister istemez. Mimarın kişisel birikimi ve sorumluluk duygusuna bağlı olarak şehir kültürüne ve mimarlık ortamına pozitif veya negatif etki edebilecek bu durumların pozitif tarafında kalmaya ve şehrin mimari birikime katkı sağlayacak cepheler, yapılar üretmeye çalışıyoruz.

Göztepe’de inşaatı tamamlanan apartman bütün bu şartlar doğrultusunda tasarlandı. Plan şeması iki ayrı yola cephesi olan parselin şartlarına uygun olarak, ön cephede ve arka cephede yer alan eşit planimetriye ve vistaya sahip konutlar olarak çözümlendi. Son zamanlarda yüklenici firmaların ekonomik kaygılar taşıyarak, kapalı alan m2‘sini büyütmek amaçlı balkon kullanımını sıfıra indirmesi hala dört mevsimin yaşandığı ülkemizde kullanıcıların memnuniyetsizliğine neden oluyordu.

Arklife Apartmanı’nda ev sahiplerinin de desteğiyle her iki cephede çözdüğümüz geniş balkonlar ve balkonun iç malzemesini ve devamında cepheyi oluşturan ahşapla yaptığımız hareket her katın kütlesel olarak kendisini hissettirdiği, hareketli bir ön/arka cephe oluşmasını sağladı. Apartmanın ince uzun parseli sonucu oluşan uzun yan cephede uygulanan pencere konumlarındaki kaymalar, sıvadaki renk farklılıkları, metal meshler ve söveler her evin kendine özgülüğünü vurgulayan ekonomik ama tekdüze olmayan bir cephe yarattı. Pencere açıklıklarının sık olmadığı karşı cephede de aynı şekilde uygulanan, sıvadaki renk farklılıkları ve fugalar bu cephenin de apartmanın genel karakterini taşımasını sağladı.”

Etiketler

Bir yanıt yazın