Saint Louis Sanat Müzesi Ek Yapısı

Missouri'de Saint Louis Sanat Müzesi'ne eklenen Doğu Binası David Chipperfield tarafından tasarlandı.

Saint Louis Sanat Müzesi, Amerika’daki en kapsamlı sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor ve kentin yenilenmiş Forest Parkı’nda bulunuyor. Cass Gilbert tarafından tasarlanan özgün ana bina 1904 St. Louis Dünya Fuarı için sergi pavyonu olarak yapılmıştı. Bundan beş yıl sonra ise Şehir Sanat Müzesi olarak anılmaya başlandı. 1950 yılında önce oditoryum eklendi, daha sonra 1972 yılında Saint Louis Sanat Müzesi olarak ismi değiştirildi. 1980 yılında idari hizmet verecek mekanlar ile 1985 yılında yeraltında bir koruma departmanı eklendi. Kanatlar ve merkez sergi salonu defalarca yenilendi. Geçen yıllarda genişleyen koleksiyon ile birlikte yeraltı park alanının büyütülmesi müzenin geliştirilmesi ile ilgili bir komisyon kurulmasına neden oldu.

Yeni eklenen yapı, Doğu Binası, ana bina göz önünde bulundurularak tasarlanmış tek katlı bir pavyon. Parkın topoğrafyası ile uzlaşmacı bir tavır içerisinde olan yapı düşük bir kaide üzerinde oturuyor ve eski ile yeni arasındaki geçişi kolaylaştırmak adına döşeme seviyesi Gilbert’in binası ile aynı. Aynı zamanda mevcut güney-doğu ve güney-batı akslarını aynı seviyede korumaya çalışıyor.

Doğu Binası geçici sergilere mekan sağlarken, müzenin modern ve çağdaş koleksiyonunu da barındırıyor. Bir yeni müze satış dükkanı ve yemek alanı da mevcut. Yerden tavana uzanan 4 büyük penceresi ile parka doğru manzaralar sunuyor.Forest Park’a uzanan peyzajı, ön avlusu ve heykel bahçesi projenin önemli bir kısmını oluşturuyor. Cephelerde yerel agregayla harmanlanmış beton paneller kullanılmış.

Tüm mekanı temiz geçmesi için çatıda kaset döşeme kullanılmış ve strüktürel ızgara sistemine ek olarak bu sistem günışığının filtrelenmesine de yardımcı oluyor. Bir müzede nesne ile ışık kaynağı arasındaki mesafe önemlidir ve yüksekliği fazla olan iç mekanlarda günışığının kademeli salınımı karakterli mekanlar yaratır. Kaset döşeme de bu bağlamda hem bir esneklik yaratırken aynı zamanda grid modüllerine göre iç duvarların hareketine izin veriyor. Galeri alanları arasındaki eşik kapılarla değil sürekli ve derin görüntülere olanak veren duvarlarla sağlanıyor.

Büyük ölçüde saklı olmasına rağmen bu projede altyapı tesisleri ve dolaşım şemaları çok önemli bir parçayı oluşturuyor. Toplam proje alanının %60’ını kapsayan 300 araçlık park yeri ve eski binayla yeni bina arasındaki geçişler sağlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın