Chapel of Rest

Graz Belediyesi'nin yenilediği Steinfeld Mezarlığı'nın merkezinde yer alan Chapel of Rest, Hofrichter-Ritter Architekten tarafından 2010 yılında tasarlandı.

Steinfeld Mezarlığı için tasarlanan bu şapel iki açık el gibi gözüken kavisli betonarme iki kanattan oluşuyor. Yeniden düzenlenen mezarlığın merkezinde yer alan yapı 2011 yılında açıldı.

Kentsel gelişim açısından bakıldığında; yapının yapıldığı arazi, demiryolunun altına yapılan yaya tünelinin inşaatı nedeniyle önemli bir lokasyonda bulunuyor. Bu nedenle Steinfeld Mezarlığı Graz’ın kent plancıları için önemli bir konu haline gelmiş. Sonuç olarak, mezarlık kamusal bir mekan ve park olarak eski önemini yeniden kazanmış.

İnsanların sevdikleriyle son kez görüşecekleri bir yer olması için mekan ağırbaşlı ve tatminkar bir konsept etrafında tasarlanmış:

  • Şapel, son duaların yapılacağı bir dinleme mekanı olarak hizmet veriyor.
  • Veda töreninden sonra, cenaze gömüleceği alana farklı bir kapıdan çıkarılarak götürülüyor.
  • Ailenin yaşlı üyelerinden gelen talep doğrultusunda teknik olanaklar son derece bireysel törenler düzenlemek için kullanılabiliyor.

Farklı oturma düzeni seçenekleriyle şapel 100 kişilik bir kapasiteye sahip. Özel durumlarda ve büyük cenaze törenlerinde şapelin kuzey cam cephesi açılarak, ön avlu da mekana dahil edilebiliyor. Aynı zamanda kültürel etkinlikler de bu alanda yapılıyor.

Yardımcı odalar ve servis alanları mezarlıktaki işlemleri kolaylaştırmak için şapelin doğu kısmına yerleştirilmiş. Bu odalar, yanında yer alan yol boyunca duvarlar tarafından çevrelenmiş, böylelikle Südbahn demiryolunun gürültüsünün içeri sızması engellenmiş. 

Güneyde ise, duvar bir korunun bulunduğu yeşil alanı tanımlıyor. Çiçekçi, taş ustaları, telefon kulübesi ve umumi tuvalet gibi olanaklar avlunun sağ köşesinde bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın