Katılımcı, Kopenhag Modern Kütüphane

Mimar Selim Senin'in Kopenhag Modern Kütüphane Yarışması için öneri projesi.

Açıklama Raporu

Danimarkalı kültürünün temel özelliği olan ‘Hygge’ kelimesi rahatlık, arkadaş canlısı olma,birlikte vakit geçirmeyi sevme,arkadaşlık ortamından hoşnut olma vs gibi anlamlar içerir. Bu kültür özelliğinin yapıdaki yansımasını insanların birlikte vakit geçirebilecekleri, sohbet edebilecekleri, çevreyi seyredebilecekleri, sportif aktiviteler yapabilecekleri, çeşitli etkinlikler, sunumlar yapabilecekleri, geceleri açık hava sineması izleyebilecekleri vs alanlar oluşturmak suretiyle sağlanması düşünülmüştür. Yapı üzerindeki sosyalleşilebilecek teraslara 3 farklı yönden rampalarla erişim sağlanmıştır. Yapı sadece içine girilen bir kütüphane değil üzerinde kent yaşamının devam ettiği, kentle bütünleşen bir yapıdır. Kütüphanelerin itici mekanlar olmasına bir cevap olarak kent insanının devamlı gitmek , üzerinde vakit geçirmek isteyeceği teraslarla bir kentsel odak oluşturma potansiyeline sahiptir.

Yapı alanı yol tarafına ve deniz tarafına bakan cephede komşu binayla aynı hizaya çekilmiştir. Deniz tarafında ve yol tarafından 2 farklı girişle yapı içerisine girilebilmektedir.Giriş katta danışma, kafe,kitap satış, çocuk oyun alanları ve wc ler yer almaktadır. Komşu binaya bakan cephesinde ise merdiven ve asansörle üst katlara erişilebilmektedir.

Birinci katta multimedya alanı tek hacim olarak tasarlanmıştır. Dış cephenin mesh olmasından dolayı doğal ışık her yönden homojen olarak mekanı aydınlatmaktadır.

Son katta ise konferans salonu konsol olarak yapının dışındaki açık terasa doğru uzanmaktadır. Açık terasın üzerine bir saçak oluşturmaktadır
Kopenhag’ın merkezinde yer alan bu alanda dış mekanda devam eden rampalarla , konferans salonunun konsol olarak uzanmasıyla kente değer katacak yeni bir sembol oluşturulmuştur. Şu anda boş olan alana bir yapı yapılmasıyla yok olacak olan kentsel alan rampaların yapı üzerine doğru devam ederek oluşturdukları teraslarla kente geri verilmektedir. Şehir sakinlerinin ve turistlerin yürümeyi sevdiği bu sahil alanında yürüyüşlerini yapı üzerinde de devam ettirebileceklerdir. Kütüphane içiyle olduğu kadar dış mekanıyla da insanların bir arada olup birbirlerinden bir şeyler öğrenebilecekleri bir kentsel odak noktasıdır.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın