Viyana’da Sergi Tasarımı

Viyana'da yapılan "Yapı Kültürü - Kentini Farklı Düşün" atölyesine heri&salli ve miss_vdr architektur mimarlık ofisleri bir sergiyle katıldı.

Basit bir şekilde, üst üste yığılan kare kesitli keresteler raf sistemini oluşturuyor. Bir yandan depolama alanı olarak kullanılırken, bir yandan da interaktif bir mekan yaratıyor bu sistem.

Birbirine kenetlenen 2 farklı boyuttaki kereste sistemi, eşzamanlı bilgi ve fonksiyon taşıyıcısı 2 farklı katman yaratıyor. Her ne kadar bu birbirine geçme kompleksmiş gibi dursa da, yığınların basit birleşimleri son detayına kadar gözüküyor. Amaç, mevcut sergi alanından kopmak, sergi tasarımını ve bilgiyi birleştirmek ve aynı zamanda deneyimlenen mekana bir katma değer sağlamak. Bu nedenle; sergi hem içerik, hem görüntü hem de malzeme için yaratıldı.

Sergi, kent-mekansal etkinlikleri gösteriyor ve aynı zamanda kendisi de mekansal bir etkinlik. Grafik içerik ve imajlar ahşap strüktürle bir bütün oluştururken, entegre sesler ve olası ziyaretçi müdehaleleri serginin süreç odaklı karakterini yansıtıyor.

Serginin kendisi gibi, ZunderZwo tarafından tasarlanan grafik çalışmasında harfler ve temel şekiller çeşitlilik ile birlikte “farklı düşün”menin olasılıklarını barındırıyor.

Sonunda, kentsel bağlamda aktörlerin önemsiz katma değerleri gibi yapı kültürü de görünür bir sonuç halini alıyor. Tahmin edilebilir ki; “kültür” kavramının kullanımı yüksek düzeyde kalite gerektirir ve kesinlikle sıradanlıkla bağdaşmaz.

Volker Dienst, Barbara Feller, Antje Lehn ve Robert Temel’in küratörlüğünü yaptığı ana sergi, Aralık ayının sonuna kadar Viyana’da izlenebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın