King’s Cross Central

Yeniden kullanım, restorasyon ve yeni yapılaşma gibi uzmanlık alanlarını bir arada barındıran King's Cross Station projesi, John McAslan + Partners tarafından tasarlandı.

Eski büyük yolcu salonunun yıkımı ve yeni Güney Meydanı’nın yapımı ile King’s Cross Garı’nın iyileştirmeleri tamamlandı. İstasyonun yeniden biçimlenmesiyle birlikte gar alanında, yolcular için geliştirilmiş yeni etkinlik alanları, rosyonel operasyonel faaliyetler ve perakende satış imkanları eklendi. Altyapısal, sosyal ve ticari değişiklikler istasyonun, kuzeyindeki önemli King’s Cross Merkezi ve Londra Metrosu, St. Pancras İstasyonu, Thameslink servisleri, taksiler ve otobüslerle yeni ilişkiler kurmasına olanak sağladı.

Bu büyük kompleks projesi 3 farklı mimari uzmanlık alanında bir dizi müdahale gerektirmiş: yeniden kullanım, restorasyon ve yeni yapı. Tren hangarı ve binaları uyarlanmış ve yeniden kullanılmış; istasyonun önceki cephesi özgünlüğü korunarak restore edilmiş; ve istasyonun batısında projenin kalbi niteliğinde yeni etkileyici bir yolcu salonu tasarlanmış.

Bu iddialı dönüşüm, Cubitt’in 1852 yılında tasarladığı istasyon ile 21. yüzyılın mimarlığı arasında bir olağanüstü bir diyalog kuruyor ve birçok ödül kazanan proje başkentte modern bir aktarma merkezi oluşturuyor.

King’s Cross’ta Dönüşüm Sürüyor

Etiketler

4 yorum

  • tundzi says:

    Haydarpaşa projesine çok benziyor oysa ki; avrupalılar yapınca ” ne güzel olmuş” dediğimize bizimkiler yapınca “tarih katliamı” diyoruz… Fazla söze gerek yok, biz bu kafa ile bir arpa boyu yol alamaz, ağzımız açık bakar dururuz…

  • ahmet-karatas2 says:

    strüktür olmamış

  • tugba-genc says:

    “eski”ye nerde, nekadar ve nasıl dokunulr ; nerde “durulur” sorularının doğru cevapları bulunmuş..

  • hakan79 says:

    eski ve modern uyumu modernın nerde durması gerektıgı hem ışlevsel hemde bağlamsal olarak çok yerınde bence çağdag ek oran olarak ta eski yapıyla bır yarış halinde değil aksine onu çağdaş şekilde desteklemiş…
    HAYDARDAŞAYA GELNCE MAYNUN ADAM GENUIS LOCI KAVRAMI YAPI BAĞLAM -CEVRE ILSKISI DIYE BIRSEY VAR. BİLMEDİĞĞİN BELLİ BİR BAK ÖYLE YAZ…. INGILTEREDEKI OLDU DIYE ISTANBULDAKIDE OLMAK ZORUNDAMI ? EVET DEMIR YOLU YAPISI AMA YER CEVRE KOSULLARI ARASIZI SARTLARI VS HEPSI FARKLI BENCE….

Bir yanıt yazın