Eskişehir Rixos Spa ve Termal Otel

Eskişehir Rixos Spa ve Termal Otel

2013 Green Good Design Award ve 2012 Highly Commended Hotel Architecture ödüllerine sahip Rixos Spa ve Termal Oteli Bademlik, Eskişehir'de bulunuyor.

Eskişehir Hititler, Frigya, İskenderiye, Roma, Bizans , Anadolu Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu gibi büyük medeniyetlerin hüküm sürdüğü, katmanlı tarihsel arka planıyla çok zengin bir şehir. Özellikle Odunpazarı bölgesi, bakir tarihi dokusu ile büyük bir turizm potansiyeline sahip.

Eskişehir’in termal su kaynakları ise projenin ilham kaynağı. Bölge halkının sıcak suyun şifalı gücüne inancı, senelerdir yerli ve yabancı ziyaretçinin ilgisinin o bölgeye doğru artmasına neden olmuş. Bu hızlı artış da Türk ve yabancı turistler için bölgede lüks bir konaklama ihtiyacına işaret etmiş.

Proje, Odunpazarı’nın yerel ve mevcut tarihsel dokusunun modern bir yorumu. Vaziyet planı, araziye en az zararı verecek şekilde ağaçların yerleri gözetilerek hazırlanmış. Kompleksin merkezinde bir spa, bir yaşam merkezi ve konaklama birimleri bulunuyor. Aynı zamanda bir otel, bir düğün mekanı ve çam ormanı yamacında bungalovlar mevcut.

Jeotermal su kaynağına yakınlığı projeyi oldukça önemli bir termal spa lokasyonu haline getiriyor. Spa ve yaşam merkezi arazinin bu özelliğinden faydalanbilmesi için toprak altında tasarlanmış. Bu yeraltı yapısının çatısı ise havuz ve güneşlenme terasları olarak düzenlemiş. Havuzun içine yerleştirilen kubbeler yeraltı mekanlara doğal ışık sağlayacak çatı ışıklıkları olarak kullanılmış. Böylece spa mekanına ulaşan, kubbelerdeki deliklerden süzülen ışık geleneksel hamam yanılsaması yaratıyor.

Proje sürdürülebilir tasarım özelliklerini de barındırıyor. Jeotermal enerji sadece spada değil, aynı zamanda jeotermal ısı pompası ile soğuk mevsimlerde ısıtma sisteminde kullanılıyor. “Reduce, Reuse, Recycle” konseptiyle yola çıkan projede, kompleks içinde her türlü geri dönüştürülebilir atık toplanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın