Katılımcı, EXPO 2016 Antalya EXPO Kulesi Mimari Proje Yarışması

AÇIKLAMA RAPORU

  “Çiçek ve Çocuk” sloganından yola çıkarak Expo kulesinin hem biçimi, hem de işlevi ile Çiçeği ve Çocuğu yansıtması amaçlanmıştır.

Kule Expo 2016 için bir ‘simge’, çocuk için ise ‘oyun’ aracı olması temel fikri ile tasarlanmıştır.

Kule bir çiçek, aynı zamanda bir dünyadır.

Kule tasarımında çiçek formu benimsenmiş, seyir teraslarına çıkış ise EXPO alanını keyifli-eğlenceli algılatacak bir yol ile (chair-lift) gerçekleştirilmiştir.

Çiçek benzeri formuyla bir yandan Expo ana temasına gönderme yaparken, diğer yandan eğlenceli düşey çıkışlarıyla çocukların tüm dünyada temsil ettiği evrensel değerleri yüceltmektedir. Geleceğin mirasçısı çocuklarımız çiçek içerisinde kendi ölçeklerinde eğlenerek, öğrenme deneyimi yaşayacaktır.

Çiçek formlu kabuk kısmen açık kısmen kapalı yapıdadır. Bu eğlenceli çıkışta tüm dünya çiçekleri hakkında bilgi sahibi olabilecekleri, iklimsel değişiklikleri fiziksel ve mevsimsel olarak deneyimleyecekleri bir öğreti planlanmıştır.

Bu eğitici programlar iç mekanda çeşitli ışık ve ses gösterileri eşliğinde sözlü anlatımlarla da pekiştirilerek tüm ziyaretçiler için akılda kalıcılığı da bir o kadar arttırılacaktır.

Çiçek morfolojisinden yola çıkılarak oluşturulan kulede ana kabuk, ‘Petal‘, alt kısımdaki gölgelik üst örtüler ‘Sepal‘, asansör kulesi yüzeylerinde oluşturulan dikey çiçek ve bitki bahçeleri ‘Stilus‘, kapalı seyir terası ‘Stigma’, chair-lift alt aktarım platformu ‘Ovaryum’, aydınlatma direği ‘Filament‘, aydınlatma armatürü ise ‘Anther‘i simgelemektedir. Böylece çocuklara dev bir çiçek içerisinde bulundukları hissi verilirken, tüm ziyaretçilere Antalya ve Türkiye’nin bitki çeşitliliği sergilenerek tanıtılması sağlanacaktır.

Helezonik chair-lift çıkışı ile, yükselirken iç mekanın yanı sıra Expo alanının bütün yönlerini farklı yüksekliklerden algılatmak da amaçlanmıştır.

Kule çeperinin iç kısmında, çepere dayalı olarak çıkan helezonik bir yaya rampası tasarlanmıştır. Acil kaçış rampası olarak da kullanılacak olan bu rampa ile kuleye yürüyerek de çıkılıp inilebilecektir. Böylece kuleye farklı yollardan çıkış da bir serüven haline gelecektir.

Bu rampa öte yandan kulenin çeperinde oluşturulan dikey bahçelerdeki bitkilerin bakımı için de imkan sağlayacaktır.

Antalya mevsim ortalamaları göz önüne alındığında yüksek sıcaklık ortalamasına sahiptir. Bu iklim koşullarına karşı kule çeperinde (petal yaprak) oluşturulan bitkisel kabuk sayesinde iç mekanda serinletici bir ortam sağlanmış olacaktır. Bu doğal iklimlendirme sayesinde sürdürülebilir ve enerji dostu bir yapı elde edilecektir.

Ayrıca Expo kulesi çevreci ve sürdürülebilir enerji kaynakları ile desteklenmiş, ekosistemi de koruyan ve geliştiren bir yapıdır. Kabuk üzerinde dış cephede foto voltaik güneş panelleri, kule üst bölümüne yerleştirilen dikey rüzgar tribünü ile yapının enerji sistemleri desteklenecektir.

“Gelecek nesiller için yeşil bir dünya”. Gelecek nesillerin çevre bilincini arttırmak, yaptığımız yapılarda da çevreye ve doğaya verdiğimiz değer, gösterdiğimiz saygı ile geliştirilebilir.

Çocuklar insanlığın umudu, ortak geleceğidir. Çiçekler ise insanoğlunun estetik ihtiyaçlarının karşılığıdır. Çiçekler renkleriyle, kokularıyla, desenleriyle, tabii denge içerisinde aldıkları önemli roller ile insanlık için son derece önemlidir. Çiçekler, insanlığın kültür mirasına da biyolojik hayatına da değer katmaktadır.

EXPO 2016 Antalya, temasını iki değerli ve anlamlı varlık olan “Çiçek ve Çocuk” olarak belirledi. EXPO 2016 Antalya ile birlikte çocuklar, çiçekler ve tüm dünya için yepyeni bir gelecek Antalya’da yeşerecek. Çiçeklerin güzel kokusu, çocukların cıvıl cıvıl sesleri daha yeşil bir dünya umuduyla Antalya’dan yükselecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın