Muyinga Kütüphanesi

İşitme engelliler için yapılacak olan okulun bir kısmını oluşturan Muyinga'nın ilk kütüphanesi, katılımcı bir yaklaşımla, BC Architects tarafından inşa edildi.

Orta Afrika’nın Burundi ülkesinde Muyinga şehrinin ilk kütüphanesi BC Architects tarafından sosyal bir proje kapsamında yapıldı.

BC Architects’in Afrika çalışmaları OpenStructures.net çerçevesinde başlamış. OpenStructures, herkesin herkes için geometrik bir gridi referans alarak modüler konstrüksiyon yapabilmesini amaçlayan bir proje. OpenStructures BC Architects’ten OpenStructures modelini mimari ölçeğe indirmeleri istenmiş ve Kongo’da Case Study (CS) 1 adıyla başlattıkları teorik ve araştırma projesi 5 yıl sonra Burundi Muyinga Kütüphanesi ile tamamlanmış.

Yerel İlhamlar

Kütüphanenin tasarımı için öncelikle Burundi’deki yerel mimari uygulamaların detaylı bir çalışması yapılmış. 2 aylık arazi çalışması sonucunda bölge ve çevre yerleşimler yerel malzemeler, teknikler ve bina tipolojileri hakkında bilgi toplanmış. Bu veriler Muyinga gelenekleri ile yerel yöntemler çerçevesinde uygulanmış, güncellenmiş ve yorumlanmış.

Kütüphanede Burundi geleneksel evlerinin güçlü yağmurlardan ve sert güneş ışınlarından korunmak için kullandıkları sundurmalı koridorından esinlenilmiş ve uzunlamasına kapalı bir koridor etrafında tasarım şekillenmiş. Bu koridor aslında geleneksel Burundi evinde buluşmaların, dinlenmelerin, konuşmaların, beklemelerin kısaca hayatın vuku bulduğu kullanılan bir mekan. Koridorda kolonların arasındaki şeffaf kapılar da iç mekanla sundurma arasındaki ilişkiyi güçlendiriyor. Kapılar tamamen açıldığında önündeki boş alanla birleşiyor ve 1000 hills diye bilinen tepelere doğru bir manzara yaratıyor. Koridor uzunlamasına sokağa açılıyor. Böylelikle kütüphanenin açık ve kapalı olduğunu gösteren bir cephe mimarisine dönüşüyor.

Kütüphanenin genel formu seçilmiş yerel malzeme olan sıkıştırılmış toprak bloklar ve pişmiş kil kiremite göre şekillenmiş. Örneğin yerel olarak üretilen kiremitlerin ithal edilen oluklu sac levhalarda oranla daha ağır olmaları kolonların daha sık yerleştirilmesini gerektirmiş ve bu ritmik tekrar içerde ve dışarda binanın formunu belirleyen özelliklerinden biri. Çatı ise fırınlanmamış toprak blokları koruyabilmek için %35 eğim ile geniş saçaklara sahip.

İklimsel verilerin de form üzerinde etkileri olmuş: Nemli ve sıcak havayı çapraz havalandırma yöntemi ile yönlendirmek için toprak bloklar bir ritim eşliğinde cephelerde yer yer boşaltılmış. Böylelikle ışığın bina içine alınması da sağlanmış.

İki kat yüksekliğine sahip sokak tarafına bakan odada yaşları küçük olan okuyucular için özel bir mekan yaratılmış. Çocukların rahat rahat oturailecekleri ahşap oturma bölümü ile kitap okurken manzarayla birlikte hayallere dalabilecekleri bir hamak konmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın