Exploded House

Vedat ve Süreyya Semiz için tasarlanan Exploded House projesini 2003'te tamamlandı.

Bodrum 3000 yıllık tarihinde Osmanlı, Roma ve Helenistik döneme dayanan bir geçmişe sahip liman kenti. Bölgedeki eski yapıların mimari özellikleri ise yalnızca geleneksel dokuya işaret ediyor. Yeni ve daha esnek bir mimari form yaratmak için GAD 3 farklı yapıdan oluşan bir ev tasarladı – birçok parçaya patlayan tek bir ev metaforu. Birbirine cam bir avluyla bağlanan yanyana 75 m2’lik 3 farklı kısım.

Herbir parça farklı bir fonksiyona sahip: ebeveyn banyosu ve banyo; mutfak ve yemek odası; yanında bir çalışma odasıyla misafir odası. Binanın girişi ve aynı zamanda ortak yaşam alanı, cam cephesiyle çevreye 180 derecelik bir vir vistayla hakim. Cephe elektronik olarak kontrol edilebiliyor ve doğal havalandırma yöntemi ile mekan soğutabiliyor. Bu merkez mekan beton rampalarla topoğrafyaya oturan diğer kısımları birbirine bağlıyor. Diğer bir eğim ise güneşlenme terası ve diğer etkinlikler için kullanılıyor.  

Ana kısımın bu serbest planında kullanılan doğal havalandırma yöntemi, Bodrum’un nemli yazlarına inat, mekanı aydınlık ve havadar yapıyor. Diğer bir pasif soğutma tekniği ise çatıda yağmur suyu toplama yöntemi. Toplanan su yapıların çatılarında sirküle ediyor ve doğal ve buharlaştırıcı bir soğutma sağlanıyor. “Exploded House” yerel mimarinin modern bir yorumu. Yapının açısal özellikleri doğal yamaca mükemmel uyumu gösteriyor ve yukarıdan bakıldığında havuz, çevreleyen peyzajı ve manzarayı yansıtarak sonsuz bir vista verirken, binanın varlığı maskeleniyor.

İç mekan tasarımında ise, müşterinin Helenistik, Bizans ve Osmanlı dönemine ait ender parçalarından oluşan antika bir koleksiyon kullanılmış. Böyle eşsiz koleksiyonlar kullanmak tasarımda iyi bir başlangıç olsa da, evi ölü bölgelere sahip durağan bir müzeye dönüştürme riski her zaman var.Bu nedenle parçalar öyle yerleştirilmiş ki, her biri ev ve sahiplerin günlük yaşantısına entegre edilebilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın