3. Ödül, Mimarlar Odası Denizli Şube Binası Yarışması

3. Ödül, Mimarlar Odası Denizli Şube Binası Yarışması

Mimarlar Odası tüm ülke de olduğu gibi Denizli dede kentin en önemli sivil toplum kuruluşlarından bir olarak tüm kent ve fiziki çevrelerin şekillenmesi, kentlerin planlanması ve parsel ölçeğinde ki yapılar ile ilgili geleneksel bir duruş sergilemektedir. Mimarlar Odası gerek mimarların meslek odası gerekse mimarlık başlığı altında yer alan tüm konularda bu özelliğinden ötürü bir bilirkişi ve kanaat önderliği de yapmaktadır.

Mimarlar Odası Denizli şubesi hizmet binası projesi de Odanın tüm bu misyonunun ifadesi açısından çok büyük önem taşımaktadır.

Proje yarışmasının yeri Şubenin uzun yıllar duyduğu mekansal ihtiyaç ve ‘’Mimarlara yakışır bir bina’’ yapma arzusunu tam olarak karşılamasa da bu veri yapılacak yapının önemini bir kat daha arttıran bir durum ortaya çıkarmıştır. Bu sebeple yapı konumundan kaynaklanan dezavantajı avantaja dönüştürmeli , kendi mesajları ile Mimarların meslek örgütünün binasının yerden bağımsız olarak da yukarıda anılan mesajları verebileceğini ispatlamalıdır.

Projenin tüm yaklaşım kriterleri için bu veri öncelik olmuştur. Bina ana caddeye doğru yüzünü çevirerek kendini kentin önemli trafik akslarından birine doğru döndürmüş ve algısını arttırmaya çalışmıştır. Parsel kırıklı hattı bu konuda avantaj oluşturmuştur. Binanın ön yüzeyinde kullanılan cam cephe ile yapının şeffaf bir görüntü vermesi hedeflenmiştir.

Programda yer alan konferans salonu Bodrum katta yer alarak girişte yapılan kurangılez ile doğal ışık ile buluşturulmuş, diğer teknik mekanlar alanın el verdiği şekilde bodrum katta yer almıştır. Zemin katta sergi salonu Oda binasının tolumla kesiştiği bir eşlik mekan olarak ele alınmış bu alandan çıkılan arka bahçe ise Oda mekanın kullanıcıları için elverişli bir yeşil alan olarak düşünülmüştür. Odanın ana işlevsel alanları olan proje kontrol, muhasebe ve kütüphane 1. Katta yer almıştır. Bir üst katta yer alan yönetim kurulu başkanı,yönetim kurulu toplantı odaları ise kurumsal temsili yetin vücut bulduğu yer olarak ele alınmıştır.Ayrıca zemin kat ve 1.katta eğitim salonları yer almaktadır.

Yapının dış cephesinde güncel mimarlık tartışmalarına ( geleneksel-Osmanlı ve Selçuklu mimarisi ) karşı bir yaklaşım olarak modern ve günümüzün yapı karakterini yansıtmayı hedefleyen türde malzemeler tercih edilmiştir. Cam ve metal kent malzemeden oluşan bir yapı kabuğu planlanmıştır.

Sonuç olarak TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi Hizmet Binası’nın tutarlı mesajlar vermeyi hedefleyen ama görevini çok da abartmamaya çalışarak hem varlığını ortaya koyan hem de bulunduğu yeri yadırgamayan bir yapı olması hedeflenmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın