2. Ödül, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

{"total_effects_time":182210,"total_draw_time":0,"total_effects_actions":69,"uid":"77451211-7958-48EC-9908-379A3F4ECF69_1477325857693","tools_used":{"crop":0,"perspective":0,"shape_crop":0,"stretch":0,"free_crop":0,"resize":0,"adjust":0,"clone":0,"selection":0,"flip_rotate":0,"tilt_shift":0,"enhance":0,"curves":0,"motion":0},"layers_used":0,"effects_tried":69,"brushes_used":0,"photos_added":0,"effects_applied":1,"total_draw_actions":0,"height":1773,"total_editor_time":206580,"width":2364,"origin":"gallery","total_editor_actions":{"text":0,"shape_mask":0,"border":0,"square_fit":0,"lensflare":0,"clipart":0,"frame":0,"callout":0,"mask":0}}
Resmi orijinal boyutunda göster

2. Ödül, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

PROJE RAPORU

Binlerce yılda organik olarak gelişmiş kent kültürünün şüphesiz en kıymetli bileşeni kamusal mekan kültürüdür. Öte yandan yüzyılımızın kentleri -özellikle ülkemiz kentleri- sadece ayrıştırılmış işlevlerini yerine getiren, çevresiyle kamusal alan sürekliliği teşkil etmeyen yapılar/alanların bir aradalığının ötesine geçmekte güçlük çekmektedir.

Bu anlamda proje, Antik Yunan mirasının nostaljik bir turizm unsuru olarak kalmasından ziyade, mirasın en kıymetli bileşeni olan “kamusal alan kültürü” nün önemini vurgulamayı amaçlamaktadır.

Proje alanı, ihtiyaç duyulan programların yanı sıra, tüm kullanıcıların günlük kültürel, sosyal, istirahat faaliyetlerini enformel olarak gerçekleştirebilecekleri alt mekanlar silsilesi olarak ele alınmıştır.

Proje alanı ve programı farklı kullanıcılar için farklı anlamlar ifade eder. Öte yandan günlük faaliyetlerdeki birlikteliğe ev sahipliği yapma potansiyeline sahiptir.

  • Selçuk sakinleri
  • Bölge sakinleri
  • Ülke vatandaşları
  • Tüm insanlık

Proje, bu farklı kullanıcıların karşılaşmalarına ev sahipliği yapacak, muhtelif kalitelere sahip kamusal alanlar yaratmak önceliği ile ele alınmıştır.

  • Dün, bugün
  • Yerli, yabancı
  • İç, dış
  • Alt, üst arasındaki sınırları grileştirmeyi hedeflemektedir.

Projede esas olan iç mahallerdeki faaliyetler ile süreklilik teşkil edecek, yarı açık ve açık alt mekanlar kurmaktır.

Dolayısıyla proje alanının tamamı, tabi zemin kotundan ulaşılabilen kamusal açık alan kurgusu üzerinden ele alınmıştır.

Amaçlanan kamusal açık alan sürekliliği içerisinde, kent yaya ölçeğinde farklı mekan kalitelerine sahip alt mekanlar üretmek amaçlanmıştır. Söz konusu mekansallık varyasyonları, bölgenin binlerce yıllık mimari geleneğinin referanslarından cömertçe istifade etmiştir.

Önerilen alt mekanlar, kullanım süreci içerisinde anlamlarını kazanacak, farklı kullanıcıların belirli enformel faaliyetlerine ev sahipliği yapacaktır. Bu alt mekanların seneler içinde, kullanıcının faaliyetleri ile tariflenmiş, eşsiz kent mekanları haline gelmesi hedeflenmiştir.

Etiketler

7 yorum

  • hamit-mustafa-karcioglu says:

    Projenin yanlış okunup, genç meslektaşlarımızın yanlış yönlendirilmesini engellemek için; imar yönetmeliğinde tabii ve ya tesviye zemin altında kalsa dahi yapı yaklaşma sınırları dışında yapılaşma (rampa vs hariç) yapılmasına izin verilmediğini, imar parselinin dışına taşmanın ise söz konusu bile olamayacağını hatırlatırım. Ayrıca korunacak ağaçlar bu projede de göz ardı edilmiş.

  • faruk-ozgokce says:

    Projenin yaklaşımı ve sunduklarını çok başarılı buldum. Ödül aldığına sevindim. Her ne kadar yapı yaklaşma alanına tecavüz etse de…
    “Varsın bu tasarımı uygulayabilmek için, plan notu eklensin, yapı yaklaşma sınırı kaldırılsın” diyebileceğim bir tasarım.
    Tabi ağaçların korunması plan notuyla düzeltilecek birşey değil. Ağaçlar için proje düzeltilmeli.

  • faruk-ozgokce says:

    Projenin yaklaşımı ve sunduklarını çok başarılı buldum. Ödül aldığına sevindim. Her ne kadar yapı yaklaşma alanına tecavüz etse de…
    “Varsın bu tasarımı uygulayabilmek için, plan notu eklensin, yapı yaklaşma sınırı kaldırılsın” diyebileceğim bir tasarım.
    Tabi ağaçların korunması plan notuyla düzeltilecek birşey değil. Ağaçlar için proje düzeltilmeli.

  • muhammed-hadi-barman says:

    bence projede kütle yaklaşımı çok başarılı ayrıca yemişim imar yönetmeliğini her ne kadar uymak zorunda olsak da. yabancılardan destek alınıp değiştirilmesi gerekiyor imar plan notlarının.

  • gurcan-demirtas1 says:

    Varmış gibi, ama yokmuş gibi de. Faruk kardeşime kesinlikle katılıyorum. Yapı yaklaşma sınırı varsın olmasın dedirtiyor. Tasarım olabildiğince çevreye saygılı ve rahatsız etmiyor.Başarılarınızın devamını dilerim.

  • gurcan-demirtas1 says:

    İmar yönetmeliği bumerang gibi dönüp bize geldikçe proje yapmak hiç de kolay olmayacak.Yönetmelik yine uzatıldı.Artık hangi yönetmeliğe göre proje yapacağımızı şaşırdık. Bu yüzden böyle tasarım yapma yolunda köreliyoruz…

  • cem-yildirim says:

    Jürinin imar yönetmeliğine yönelik yorumu ile ödül seçimleri tutarlı olmalıydı. Asıl eleştiri noktası budur. Jüri ya şartname ve soru-cevap sürecindeki öngörüsüzlüğü ya da değerlendirme zamanı gözden kaçırdıkları yüzünden özür dileyerek kolokyuma başlamalı.

Bir yanıt yazın