2. Ödül, Archathon Mimari Tasarım Maratonu Ulusal Öğrenci Tasarım Yarışması

2. Ödül, Archathon Mimari Tasarım Maratonu Ulusal Öğrenci Tasarım Yarışması

PROJE RAPORU

Lefebvre’e göre mekanın oluşumu toplumsal olmalıdır, Mekan da kültür ile birlikte varoldukça, zamanla “yer” e dönüşür. Mekanı dönüştürme amaçlı tasarım fikirlerine yön verecek olan öncelikli olarak varolan sosyal daha sonra fiziki problemler üzerinde duruldu, Temelde, ortak alan yoksunluğu, çalışma ortamında ferah nefes alınabilecek tek alanın sigara içilen teras olduğu, gün ışığından adil yararlanamama, sera etkisi vs. başlıca sorunları oluşturduğu belirlendi.

Çözümüne yönelik üretimler yapılacak ortak faydada buluşan problemler üzerine tartışıldı.

Öncelikle vaziyetten alınabilecek kararların tasarım alanına dahil olabileceği dış mekan müdahaleleri ele alındı. Doğal iklim şartları ve kuzeyden esen rüzgar dikkate alınarak, çatıya müdahale kararı alındı ancak müdahale yapının simgeselliğini taşıyan tonoz yapısını bozmayacak aksi halde daha fazla vurgulayacak biçimde olmalıydı. Çatıdaki müdahale iklimlendirme ve ışıklandırma sorununa çözüm kavuşturacak şekilde yapılabilmesi için iç mekanda öncelikli olarak sirkülasyon alanları oluşturuldu. Bu akslar ile birlikte tüm alanı dolaşacak şekilde çatıdan sınırlı ve yansıtıcı panellerle ışıklandırmayı sağlayıp dağıtacak panel ve bacalar belirlendi. Bacaların ışığı maksimum düzeyde dağıtıp noktasal etkisini kıracak şekilde olacağı düşünüldü. Işıklandırma bacaları tonoz çatının çizgisel formunun aksine belirgin geometrisiyle dikkati simgesel çatıya çekmektedir.

İç mekan düzenlemesinde ise tasarımın ana bileşeni olan ofis birimleri 4er adet 3×2 lik modüllerden oluşacak şekilde düşünüldü. Bu modüllerin kesiştiği noktada 130 cm yüksekliğinde odalara ayrı ayrı açılan depolama birimiyken, 1,30 kotundan itibaren baca olarak işlev görmektedir. Kış aylarında ısınma kolaylığı, yaz aylarında ise ortak havalandırma ve doğal ışıklandırma bacası ile ekonomik ve çevre dostu yapılaşmaya vurgu yapılmıştır. Mekana ana girişte, özel mekan içinde kamusal alan çözüldü, koridor ve ışıksız alanlar ise daha az kullanım gerektirecek birebir görüşmeler için tasarlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın