2. Ödül, Antalya Gazipaşa Belediye Hizmet Binası Yarışması

Antalya ve alanya merkezlerine ve merkezlerinden ilçeye ulaşım kolaylığı, ilçede havalimanı ve limanın bulunması, turizm için elverişli sahillere sahip olması, tarım ve hayvancılığın domine ettiği ekonomik yaşam bu ilçenin  potansiyellerini  oluşturmakta ve tetiklemektedir. 

Proje alanı, ilçeyi sahile bağlayan aks olan deniz yolu üzerinde, Antalya – Mersin güzergahını dikine kesen, ticari ve kamu binalarının bulunduğu  M.oğuz bulvarında yer almaktadır. Lamus antik yolu olarak da bilinen bu arter, ilçenin ticari hayatının ana damarlarından biri olup, belediye çarşısı ,pazar alanı gibi yaşayan ,hareketli mekanlarıda barındırmaktadır . Tasarım alanı sahip olduğu konum ve alan içi değerleri ile kent için düğüm noktası  olabilme potansiyeline sahiptir. 

Kentin yeni gelişme aksı üzerinde kritik bir noktada bulunan proje alanı, bu özelliği ile kentin günlük hayatında aktif rol alabilecek önemli bir potansiyel taşımaktadır Yapı ve yakın çevresi, programın sunduğu olanaklar ile birlikte, kentin gündelik hayatında yer edinecek bir odak alan olarak öngörülmektedir.        

Kentlinin yaşamında önemli olabilecek Sosyal – Kültürel- Ticari aktivitelerin yapılacağı Kentsel Aktivite Saçağı önerilmiştir. Düzenlenen bu alan yeme-içme birimleri,alışveriş, eğlence, konser,sergi, kokteyl vb. aktivitelere olanak sağlayacaktır.  

Yarışma alanının tümü kentlinin ortak yaşamı için örgütlenirken, parselin batısında adliye binası ile birlikte  planlanan Belediye Binasının kurgulanan kentsel rekreasyon aktivitelerini aksatmadan çevresi ile yapı dili ve kurgusu ile bütünleşmesi hedeflenmiştir. 

Ticari kütlelerinin birbiriyle ilişkisinde ve  yapıların arazide konumlanışında gölgeli ve yarı-gölgeli alanların oluşturulmasına özen gösterilmiş, projede gölge tasarımı önemli bir girdi olmuştur. 

Sokaklar ,kat bahçeleri, seyir terasları, localar, dinlenme alanları , balkonlar ,galeriler ve avlu oluşturularak kullanıcılara farklı mekansal deneyimler sunulmuştur. 

Yapınının, günün her saatinde değişen gölgeli yüzeyler ve mekanlar oluşturması  amaçlanmıştır. 
  
Avlu, üstünün gölgelik ile  örtülmesi sonucu sosyal bir mekan özelliğine sahip olmanın yanında, tüm birimleri etrafında toplayarak hem pazar alanı,belediye çarşısı ve  m.oğuz bulvarı ile ilişkileri sağlayan kamusal bir alan olarak tanımlanmıştır.Yapı grupları Avlu etrafında fonksiyonlarına göre  katmanlaşarak kullanıcılar tarafından kolay algılanıp kolay ulaşılabilen  mekanlara dönüşmüştür. 

Bina içi sirkülasyon alanları ve genel mekanlar , galeri boşlukları, köprüler ve açık merdivenler ile zenginleştirilmiş, doğal gün ışığı ile aydınlatma sağlanarak mekansal konfor ve kalite artırılmıştır.

Yapının parçalı kompoziyonu ve bloklar arasında planlanan dolaşım alanları ve blokları birarada tutan avlu ve galeriler yaz aylarında etkili olan  rüzgarlardan maksimum oranda faydalanabilecektir. 

Belediye – Ticari alanlar ve kültürel alanlar olarak  üç ana başlıktan oluşan karma bir yapıdır. Programın bu özelliği tasarıma farklı ama uyum içinde bir araya getirilmiş blokların kompozisyonu şeklinde yansıtılmıştır. Bina girişleri programın özelliğine uygun olarak farklı kotlardan ilişkilerine göre bazen aynı sokaktan bazen avludan ve galerilerden ayrı ayrı tanımlanmıştır. 

Yapının, zemin katta olabildiğince parçalı -geçirgen bir şekilde çözülmesi ile pazar alanı,belediye çarşısı ve m.oğuz caddesi ile etkileşmesi amaçlanmıştır. Parselin her yönünden kolayca algılanan girişler, geçitler ve pasajlar oluşturulmuştur . Işık ve gölge tasarımı için yapılan kütlesel hareketler ile meydana gelen dış mekan ve yarı açık mekanlar, kentli için aktif kullanım olanakları sunmaktadır. 

Belediye  yapısı alandaki bir diğer kamu yapısı olan Adliye binasının batısında ,kuzeyindeki dumlupunar caddesinin parsel içerisinde devam etmesini sağlayacak şekilde konumlanmıştır. Bu aks paraleline oturan  belediye ve kreş arasında bir boşluk açılarak adliye sokağı oluşturulmuş, yapının doğu batı yönünde de çevre ile bütünleşmesi ve parsel içerisindeki alanların kentsel açıdan da tanımlanması sağlanmıştır 

Böylelikle kent hayatına katkıda bulunacak bir sokak oluşturulmuştur. Bu sokak aynı zamanda eski belediye yapısı ve o alandaki meydana işaret etmektedir.  Belediye yapısı zemin katta mümkün olabildiğince programın da elverdiği biçimde az yer kaplayarak oturmuştur. 

Belediye ; ihtiyaç programına referans verecek şekilde galeri boşluklu ,kat bahçeli şeklinde tasarlanmıştır. Ofis bölümleri adliye tarafında sirkülayon alanları ise sokak ve avlu ya bakacak biçimde çözülmüştür. 

Ticari alanlar ise seçilen aks aralığı ve modüler sistem nedeniyle hem bol doğal ışık ile aydınlanacak hem de zaman içinde gereksinimlere göre düşeyde ve yatayda  büyültülüp küçültülmeye olanak tanıyacak şekilde esnek olarak tasarlanmıştır. Ticari alanlar , teraslar, dinlenme alanları, kiosklar,ofisler ise belediye sokağının doğusunda  avlu etrafında Zemin-1 ve 2 inci katta yer almaktadır. 

Sosyal ve Kültürel alanlar ,sinemalar , yeme içme alanları sergi,seminer ,kokteyl alanları, zemin katta açılan boşlukla birlikte oluşan avlunun etrafında yer almıştır. avlu ile bütünleşen yeme içme alanları ,sergi alanları, mekanların genişlemesi sağlamaktadır. Belediye ile ticari alanları ayıran sokağın altında , sinemalar yer almaktadır. Sokağın genişliği sinemalar için elverişli bir açıklık sunmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın