Mansiyon, Erzurum Yakutiye Eğitim Kampüsü Proje Yarışması

Proje alanı Erzurum – Yakutiye yerleşmesinin çeperinde kentsel mekan oluşumunu henüz tamamlamamış olan bir bölgede yer almaktadır. Komşu parselinde Atatürk Üniversitesi Yerleşkesi ve spor alanları bulunmaktadır.

Alan az eğimli bir topoğrafyaya sahiptir. Arsanın çekim alanı mevcut yerleşme doğrultusundadır. Mevcut yerleşme arsanın en yüksek noktasında yer almaktadır. Algılanma kolaylığı nedeniyle yapı alanına ana giriş mevcut yerleşme tarafından yapılmıştır.

Çekici olmayan dış çevre verileri nedeniyle yapılar gurubu içe dönük bir kurguda tasarım kararlarının alınmasına neden olmuştur.  Yapı kendi çevresini ve dış mekanlarını oluşturacak biçimde tasarlanmıştır. Öğrencilerin iletişim ve sosyalleşmelerini destekleyecek zengin bir iç avlu ortamı oluşturulmuştur.

Dersliklerin boyutsal büyüklüğünün getireceği iri kütle etkilerini hafifletmek için yapı blokları parçalı olarak tasarlanmış ve yaşayan bir iç avlu etrafında dizilmiştir. Derslik blokları az katlı kolay ulaşılabilen ve yer yer galerilerle zenginleştirilmiş üç boyutta görsel bağlantıları kurabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Ardışık dış mekanlar, iç avlu ve bahçeler tasarım kurgusunun ana elemanlarıdır.

Tüm derslikler güneş ışınından maksimum yararlanacak şekilde yönlendirilmiştir.

Arsanın topoğrafik özelliklerinden yararlanılarak yapı gurupları farklı seviyelerde zeminle bütünleşmiştir.

Kampüs alanı içinde bulunan açık spor alanları, spor salonu ve yüzme havuzu, yurtlar, kongre merkezi gibi kamusal kullanıma hizmet eden binalar dışarıdan gelecek kullanıcıların yararlanabileceği şekilde konumlanmıştır.

Öğrenci servis araçları için özel bir bekleme alanı tasarlanmıştır. Derse geliş ve çıkış saatlerinde öğrenciler kendi okul blokları önünde okullarına ulaşabileceklerdir. Araç servis saatleri programlanarak trafikteki aşırı yığılma için gerekli planlama yapılacaktır.

Tasarlanan dış mekanların iç mekanlarda devamlılığı zengin iç avlu ve ardışık dış bahçeler ile sağlanmış doğa binanın içine alınmıştır.

İmar şartı olarak verilen 12. 50 m yükseklik sınırına uyulmuştur.

Etiketler

Bir yanıt yazın