Satın Alma, Borusan Neşe Fabrikası Mimari Proje Yarışması

6 yaş öncesi çocukların geniş hayal gücü oyunlarına, yaptığı faaliyetlere renkler katmaktadır. Bu yaş dönemlerinde çocuklar hayal ile gerçeği yeni ayırt etmeye başlamanın yanısıra hayali hikayeler dinlemeyi ve uydurmayı severler.En sevdikleri masal ya da çizgi film kahramanının yerinde olmak, ya da başkalarının başına gelen şeyleri kendi başına gelmiş gibi anlatmak veya hiç olmayan şeyler uydurmak bu dönemde sık karşılaşılan durumlardır.

Hayal dünyaları gittikçe zenginleştiği için de oyunları, resimleri ve anlattıkları hikayeleri de daha renkli, zengin olmaya başlar. Oyun bu yaş döneminde çocuğun hayatının en önemli parçasıdır. Arkadaş ilişkileri gelişmeye başlar ve çocuğun sosyal yani da gelişmektedir. En iyi arkadaşını taklit etmek onun gibi yürümek,konuşmak gibi farklı rolleri oynamayı sever. Bazen farklı bir karaktermiş( masaldaki cin veya çizgi filmdeki süper kahraman ) gibi davranmak ya da bir nesneyi başka bir nesnenin yerine kullanmak ( boş bir ayakkabı kutusunu müzik seti ya da ipleri kablo yapmak ) bu dönemdeki gelişmelerdir. Anlattıkları hikayelerde başlangıçta baş ve son yoktur, hikaye her defasında farklı şekilde anlatılır ama zamanla onları daha gerçekçi ve mantıklı hikayelere dönüştürmeye başlar.

Aslında çocuk bu dönemde oynadığı oyunlarda üstlendiği rollerden, kendini başkasıymış yerine koyup, empati yaparak geliştirdiği aktivitelerinden davranış biçimlerini, gerçeği kavramaya başlar; oyunlarda gittiği yerlerden, arkadaşları ile beraber kurduğu hayallerden dünyayı öğrenmeye, karşılıklı hayal alışverişlerinden de düşüncelerini geliştirmeye devam eder. Dolayısıyla çocukların bu dönemde gelişimlerinde çeşitlenme ve değişim, sürekli farklı düşüncelerin üretimine iteceği ve alternatif oluşturma yönlerinin gelişimine katkıda bulunacağı için önemli faktörlerdir. Bu bağlamda neredeyse tüm günlerini geçirecekleri kreşin de, mekan olarak çocukların gelişimine katkı sağlar şekilde tasarlanması, onların hayal gücüne ayak uyduracak, onların aktiviteleri ile sürekli değişecek, değiştirilebilecek, çocukların en zengin, çeşitli, keşfettirici öğrenme mekanı olmalıdır.

Tıpkı her gün başka birinin rolüne bürünen ve öyle öğrenen çocuk gibi, bu mekanlarda her gün başka bir mekan olarak çocukları karşılamalı, onların her farklı oyunu için farklı bir mekan haline dönüşmelidir, böylece çocuklar her gün öğrenciler olarak kreşe değil, süperman, dinozor, prenses, kaşif, astronot, dalgıç olarak, okyanusa, piramitlere, aya, dağlara, mağaralara, kalelere gider, bu rollere bürünüp hayal kurarken değişen mekandan gerçeği öğrenirler.
Bu bağlamda, her seferinde farklı yerlere keşiflere çıkaran, henüz okuma bilmeyen çocukların yanısıra yetişkinlerin de görsel araçlar yöntemi ile öğrenmesine olanak veren ´planataryum´ örneğinden yola çıkılarak, çocukların öğrenme mekanlarının yalnızca öğrenme aktivitesini örten bir yapı olarak değil, öğrenime direkt katkısı olan, ve hatta kendisi ile öğreten bir yapı olması hedeflenmiştir.

Yapını çekirdeğine yerleştirilen bu hayal balonu, grup odaları ile çevreleyerek aynı zamanda çok amaçlı ortak aktivite alanı (teneffüs, yemek yeme, gösteri ve toplantılar) olarak kullanmak amaçlanmıştır. Farklı birçok etkinliğe olanak vermek, değişebilirliği sağlamak ve tüm bunları yaparken devamlı bir morfolojide kesilmeyen, bölünmeyen ve dolayısıyla farklı işlevlerde kullanıma daha elverişli mekanlar elde etmek amacıyla yapının tüm birimleri birbirine topografik yüzeyler ile bağlanmış, böylece birimler arasındaki mekanların farklı yükseklikleri ve eğimleri ile çeşitli aktivitelere olanak vermesi hedeflenmiştir.

Yapı yakın çevresi ve açık alan düzenlemesi

Yapının oluşumunda önemli rol oynayan topoğrafya/doğal yüzey, kapalı alanlarda olduğu gibi açık alanların tasarımında da etkin rol oynaması amaçlanmıştır. Yapının içinde oluşturulan yüzey hareketlerine bağlı değişen çeşitli aktivite alanları gibi, bakımevinin bahçesinde de yine yükseklik farkına göre değişkenlik gösteren alanlar oluşturarak yapının açık ve kapalı mekanlarını / doğal ve yapay topoğrafyayı bütünleştirmek hedeflenmiştir. Soyut topoğrafya eğrileri farklı bitki örtüleri ile yapının etrafında gerçeğe dönüşürken, en küçük yükseklik farkı ile değişebilen bitki ve canlı türleri çocukların keşfine bırakılmıştır. Yapı, morfolojik olarak yakın çevresi ile bütünleşip, kapalı alanda yükseklik değişimi farklı aktiviteler için farklı mekanlar sağlarken, açık alanda ise farklı fauna ve floranın yetişmesine olanak sağlamaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın