2. Mansiyon, Cumhuriyet Mahallesi Spor Kompleksi ve Rekreasyon Alanı Proje Yarışması

Proje arsası Aksaray ilinin kuzey kent sınırında yer almaktadır. Merkezde yer alan eski kent, otobanlar ve bağlantı yolları ile sınırlanmıştır. Yeni kent ise Ankara yönüne genişlemesine devam etmektedir. Bu bağlamda proje arsası, yeni kentin çekirdeğini oluşturmaktadır. Bölgeye ana ulaşım arterlerinin kesişimin de yer alan, hem yerel hem kentsel ölçekte hizmet verebilecek potansiyele sahiptir.

Arsanın batı sınırı boyunca uzanan cadde bölgenin şehirlerarası otoban ile bağlantısını sağlamaktadır. Bu sebeple alan birincil ulaşım aksıdır. Rekreasyon alanına ana girişler bu aks boyunca yerleştirilmiştir.

A – Kent Meydanı

Ana ulaşım aksları kesişimin de yer alan odak noktası, bir toplanma ve buluşma noktası olarak tasarlanmıştır. Kent ile teması yüksek bu alan, konum itibari ile arsanın tepe noktasında ve görünürlüğünün en fazla olduğu bölgesinde yer alır. Bu sebep ile merkez noktaya kentsel ölçekte gösteri havuzu ve fıskiyeler yerleştirilerek simgesel ve anıtsal bir peyzaj karakteri tanımlanmıştır. Meydanda yer alan oturma birimler, yeşil peyzaj ve sert zeminler bu simgeselliği vurgulayacak şekilde konumlandırılmıştır. Ayrıca bu odak, rekreasyon alanının ana girişini tanımlamaktadır. Meydanının sonuna yerleştirilen seyir merdivenleri ve giriş takısı ile bu işlev desteklenmiştir.

B – Giriş Meydanı

Ana ulaşım aksı üzerinde yer alan bu meydan, spor meydanı ile birlikte rekreasyon alanına ikincil girişleri tanımlarlar. Bu iki bölgede de sert zemin ile yeşil doku arasında yumuşak bir geçiş yaratılmaya çalışılmıştır. Toplu ulaşım durakları ve araç otoparkları bu meydanlar ile ilişkilendirilmiştir. Açık – yarı açık oturma alanları oluşturulmuş ve yeşil dokuya hakim noktalarda seyir olanakları yaratılmıştır. Bu meydanın imar planında yer alan komşu Sağlık yapısı ile etkileşim halinde olması da hedeflenmiştir.

C – Etkinlik ve Kültür Meydanı

Rekreasyon alanının ortasında, kamusal fonksiyonların kesiştiği bir bölge yer alır. Alanda yapılması ön görülen tüm kamusal yapıların bir uzantısı olarak kurgulanan bu meydanın, yalnızca yerel değil tüm kentten kullanıcılara hitap etmesi amaçlanmıştır. Konserler, tiyatro gösterileri, açık hava film gösterimleri, paneller gibi tüm açık hava etkinliklerinin yapılabilmesi için geniş bir amfi oluşturulmuştur. Amfinin yeşil doku ile temas eden kısma çim amfi olarak tasarlanmıştır. Bu meydanın üstünde + 20.00 kotunu bağlayan ve kentsel sürekliliği sağlayan yaya ve bisiklet köprüsü yer almaktadır. Bu köprü aynı zamanda seyir amaçlı da kullanılabilmektedir. Su teması ile biçimlendirilen meydanda, süs havuzları, gösteri fıskiyeleri yoğun olarak yer almaktadır. Sert zeminler de su dalgaları ile karakterize edilmiştir.

D – Spor Meydanı

Gençlik merkezi ve Spor Salonu ile tanımlanan bu meydan, rekreasyon alanı için ikincil giriştir. Futbol sahası, halı saha, tenis kortları, ana açık hava bedensel gelişim istasyonu bu meydan ile yan yana konumlandırılmıştır. Gençlik merkezine, konaklama ve yönetim birimine ana ulaşım bu meydan üzerinden olacaktır. Tüm giriş meydanlarında olduğu gibi burada da toplu ulaşım durakları ve otoparklar ile ilişkilendirilmiş ve yeşil dokuya yumuşak bir geçiş tanımlanmıştır.

E – Spor Salonu ve Gençlik Merkezi

Çevresinde yer alan Spor tesisi alanı ve Ortaöğretim tesisi alanı fonksiyonları sebebi ile Spor Salonu ve Gençlik Merkezi bu bölgede konumlandırılmıştır. Yapı, topografyanın olanaklarını kullanarak farklı kotlarda giriş alabilmektedir ve aynı zamanda arsanın iki yamacı arasında bir köprü görevi görmektedir. Binanın spor meydanına bakan ve rekreasyon alanına açılan cephesinde gençlik merkezi yer alır. Güneybatıda yer alan 15 mlik yola bakan cephede spor salonu özellikli girişleri yer alır. VIP girişi, hakem girişi, takım girişleri ve basın girişi bu noktada alt kottan ( +1000 m ), seyircilerden soyutlanmış bir şekilde konumlanır. Bu girişlere hizmet edecek otopark düzenlemesi yapılmıştır. Üst kotta ( +1006 m ) kuzeybatı – güneydoğu aksında ana yollardan iki yönlü olarak seyirci girişleri yer almaktadır. Yapı kendi içinde yeşil dokuya ve kentte panaromik bir bakış açısında sahiptir.

F – Park Girişi

Arazinin doğu kıyısında yer alan Kültür ve Eğitim zonu içerisinde yer alan bir ufak meydan, çevre park sistemi ile rekreasyon alanının bağlantısını sağlamaktadır. Mevcut konutu stokunun arsanın doğu cephesinde yer alması, bu alanı önemli giriş noktalarından biri haline getirmektedir. Piknik alanlarına ve seyir teraslarına ulaşımın yoğun olarak bu alandan sağlanması ön görülmektedir. Ana bisiklet otoparkı bu meydan ile ilişkilendirilmiştir. Arsa çevresinde ki yapı yoğunluğunun artması ile giriş işlevinin öneminin azalacağı ön görülmüştür. Bu süreç sonunda, kültür fonksiyonunu güçlendirmek için bölgede kent müzesi inşa edilmesi önerilmektedir.

G – Hobi Bahçeleri ve Tören Alanı

7 nolu Park alanı topografyası incelendiğinde kamusal zona cephe veren dik bir vadi olduğu görülmüştür. Bu vadi kamusal alana açılan bir tören alanı olarak yeniden kurgulanmıştır. Vadi yamaçları ise çevre konut dokusuna hizmet verecek hobi bahçeleri olarak biçimlendirilmiştir.

H – Rekreasyon Alanı

Proje alanı içerisinde odak noktalarını bağlayan ana aks ile sınırlandırılmış bölgedir. Farklı topografya karakterlerini barındıran arsa içerisinde, yayaların, engellilerin ve bisiklet kullanıcılarının konforlu dolaşımının sağlanması hedeflenmiştir. Bu amaçla ana dolaşım aksına ek olarak bu bölge ikinci bir yürüme yolu daha eklenmiştir. Bu yürüme yolu boyunca standart aralıklarla büfeler, bedensel gelişim istasyonları, tuvaletler, dinlenme alanları yerleştirilmiştir. Eğimin dik olduğu bölgelerde koru karakteri kazandırılarak piknik alanı olarak işlevlendirilmiştir. Eğimin yamaç karakteri kazandığı noktalarda ise seyir terasları tanımlanmıştır Arazinin yataylaştığı alanlar sirkülasyon ve ulaşım kolaylığı sebebiyle tematik bahçeler olarak tasarlanmıştır. Rekreasyon alanının kent meydanı ile kültür merkezi arasında kalan kısmı, çevresindeki işlevlere hizmet veren açık sergileme alanı olarak düzenlenmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın