3. Ödül, Cumhuriyet Mahallesi Spor Kompleksi ve Rekreasyon Alanı Proje Yarışması

3. Ödül, Cumhuriyet Mahallesi Spor Kompleksi ve Rekreasyon Alanı Proje Yarışması

Genel Tasarım Yaklaşımı

Projenin temel hedefi; Merkez İlçe Cumhuriyet Mahallesi sınırları dahilinde bulunan toplu konut alanında yapılacak düzenlemelerle Aksaray Kenti ve diğer illerdeki toplu konut alanlarına örnek oluşturacak ve halkın yoğun yaşadığı bu bölgelerde, kültürel ve sosyal anlamda sporu ve rekreasyon alanlarını ön plana çıkarmaktır.

Açık yeşil alanlarda spor odaklı yaşam alanı tasarım anlayışı, gelecekteki diğer toplu konut alanlarına örnek yaklaşım oluşturacaktır. Yarışma alanı yakın çevre yeşil alan sistemleri ve diğer yapı adaları ile sistematik bir bağ oluşturulmuştur. Alan bütünü eğimli olmasına rağmen, arazi plastiğine uyumlu bir tasarım anlayışı benimsenmiş ve engelsiz bir yaşam alanı oluşturulmuştur. Açık spor sahaları geniş düz alanlara oturacağından, alan içerisinde eğimin en az olduğu güney bölgesinde toplanmıştır.

Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Yarışma alanı içerisindeki Pazar Alanı Parseli doğu ucu, vadi tabanını bölmektedir. Çözüm olarak parsel altında kapalı otopark önerilmiş ve parselin doğu uç kısmı konsol benzeri üst kotlarda çözülerek vadi-yeşilin sürekliliği sağlanmıştır. Pazar alanı parseli altında oluşturulan otopark aynı zamanda spor tesisleri ve rekreasyon alanı otopark ihtiyacını karşılayacaktır.

7 nolu park alanı içerisindeki derin ve dik daire benzeşimli oyukluk herhangi bir düzenlemeye imkan veremeyeceği için amfi tiyatro yapılmıştır.

Vadi tabanında bulunan kuru dere yatağı, Cumhuriyet Meydanı’ndan başlamak üzere, doğal bir su yüzeyine dönüştürülmüştür. Bu hafif su yüzeyi açık hava spor tesislerinde göllendirilmiştir. Olası bir sel veya taşkın durumunda bu bölgenin alt kotlarından su deşarj edilecektir.

Mimari Proje Raporu

Spor Salonu ve Gençlik Merkezi tasarlanırken çözümlenmesi gereken asıl problem olarak öncelikle yapı büyüklüğü ve hayli eğimli olan proje alanında geniş ve yaygın bir kütlenin eğim ile kuracağı ilişki üzerinde durulmuştur.

Esas büyük kütleye sahip Spor Salonu ve seyirci bölümü dışında programda yer alan diğer fonksiyonlar, farklı kütleler olarak ana yapı çevresinde ona eklemlenmiş kübik elemanlar şeklinde düzenlenmiş, seyirci, sporcu, hakem ve idare girişleri farklı seviyelerden yapılmış; kompleksin kullanımına uygun olarak farklı fonksiyonlar ayrıştırılmıştır.

Aslında bütün yapılar bir biçimde birbirleri ile ilişkilendirilmeye çalışılarak kompleksin bir kültür ve spor merkezi kimliğine kavuşturulması amaçlanmış, başka bir deyişle bir “modern külliye” oluşturulmaya çalışılmıştır.

Değişik seviyelerde düzenlenen giriş ve çıkışlar yapıları geçirgen kılarken açık spor alanları ve rekreasyon alanı ile bağlarını da güçlendirmektedir.

Spor salonu hentbol, basketbol, voleybol, tenis alanına dönüştürülerek farklı müsabakalara imkân sağlayacak şekilde düzenlenecektir. Ana salonun uzun kenarında yer alan seyirci tribünlerinin altında takımlar için soyunma-duş-wc alanları ve her iki uçta genel wc’ler bulunmaktadır. Salonun dar kenarlarında ana yol tarafında alt seviyede, sporcular için; üst seviyede, seyirciler için teraslı birer kafeterya, rekreasyon alanı tarafında ise açık spor sahaları seviyesinde bu alanlara yönelik kadın-erkek soyunma birimi, salon seviyesinde kondisyon salonu, üst seviyede ise antrenör odaları yer almaktadır.

Sporcu çıkış tüneli tribünlerin orta bölümünde düzenlenmiştir. Tünelin devamında rampa ile hakem soyunma ve sağlık birimine ulaşılmaktadır. Bu birimler yönetim ve konaklamanın da bulunduğu diğer kütlede yer almaktadır.

Gençlik Merkezi yapısı da yine farklı bir kütle olarak ele alınmış, üst kattan köprü ile hem sporcu konaklama ünitesi ile bağlantısı sağlanmış hem de her iki bloğun acil durum kaçışları çözümlenmiştir.

“Modern Külliye”yi oluşturan bu yapıların dış cephelerinde de bölgenin zengin tarihini ve kültürünü günümüzün dili ile yansıtmak, bölgede sıkça rastlanan kervansarayların etkileyici kütleselliğini günümüze tercüme etmek amaçlanmıştır. Yapıların tüm cephelerinde doğal taş kaplama önerilmektedir. “Taç Kapı’nın süslemelerindeki usta taş işçiliği, günümüz estetiği ile ve basit çizgilerle soyutlanarak tüm cephelerde ve rekreasyon alanındaki yapısal öğelerde kullanılan desen ile vurgulanmıştır. Kırmızı saçaklar ise hem girişleri tanımlamak, hem de tüm alandaki bütünlüğü sağlamak amacıyla tercih edilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın