Eşdeğer Ödül, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binası ve İş Merkezi Mimari Fikir Yarışması

Deniz Dokgöz, Ferhat Hacıalibeyoğlu ve Orhan Ersan tarafından tasarlanan proje.

Mimari Açıklama Raporu

Kentte Ara Mekan Yaratmak

Ticaret Odası hizmet binası yapısı ile ofisleri içeren kitle doğu-batı aksında yarı açık bir kamusal alan oluşturacak şekilde bir araya getirilmiştir. Bu yarı – açık kamusal alan alış-veriş işlevleriyle farklı kotlardan beslenmektedir. Ayrıca Mersin’deki sıcak iklim koşullarını optimize eden saçak bu alandaki yaşam konforunu artırmaktadır.

Zemin ve zemin üstünde mağaza ve yeme-içme mekanlarına ayrılan yapının üst katları özelleşerek çalışma alanlarına dönüşmekte, kitlesel olarak ayrışan Ticaret Odası yapısı ise son katta lokal işlevi ile sonlanmaktadır. Arsanın güney ucunu tutan üçgen kitlede çözülen Ticaret Odası yapısı hem işlevsel olarak ayrışmakta hem de kurumsal temsiliyetini kompakt formu ile belirginleştirmektedir.

Kuzeye bakan yüzey ofis birimleri ve ticari alanları plansal ve cephe kurgusunda, o yönde var olan mevcut dokunun parçalı hali dikkate alınarak geçirgen, zeminden her anlamda ulaşılabilen bir mekansal düzenleme öngörülmüştür. Ofis yapıları için en uygun yönlenme olan kuzey yönlenmesi mevcut dokuya ait parçalılığı farklı kotlarda teras ve balkon birimleri olarak yinelemiştir. Kuzeye bakan yüzeyde lineer olarak tasarlanan ofis birimleri esnek plan kurgusuna sahiptir. Bu esneklik değişken büyüklükleri gerektiren çalışma alanlarında avantaj sağlamaktadır.

Konferans ve sergi salonlarına ulaşım +4.00 kotundaki kamusal açık alana çıkaran bir rampa ile sağlanmaktadır. Rampanın çıktığı düzlem batı yönündeki manzaraya açılmakta, yeme-içme mekanlarıyla zenginleşen bir kamusal mekana dönüşmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın