Satınalma, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binası ve İş Merkezi Mimari Fikir Yarışması

M.Murat Uluğ ve Eylem Pala Uluğ tarafından tasarlanan proje.

Kent ölçeğinde deniz yönünden olan yaklaşıma bağlı olarak oluşturulan ve tüm ana programı kapsayan saçaklanma Mersin iklim koşullarının bir uzantısı olmasının yanında önünde oluşturulan kentsel boşluğun derinliğine eklemlenmektedir.

Tüm zemin, yoğun akış talepleri doğrultusunda tüm yönlerle ilişkili alış veriş ve yeme içme programlarına ayrılmış, yönetim ve sosyal merkez ise bu zeminle hem fiziki hem de görsel ilişkilerini güçlü bir biçimde kurarak bir üst kotta yeralmıştır. Böylelikle çok farklı bu iki programatik unsur kendi akış ve işleyişlerini birbirlerine karışmadan sürdürebilmektedirler.

İş merkezi işletme gerekliliklerine bağlı olarak ayrı bir blok olarak çözümlenmiş, ancak ana saçaklanma ile kurduğu ilişki ile ortak bir bünye oluşturarak kafe ve restoranların yeraldığı sokağı tanımlamaktadır. Bu sokak çevre yaya akışlarına eklemlenmesinin yanında yönlenmesiyle Mersin koşullarında yaz koşullarında yarattığı mikro klima ile açık konforlu bir ortam sağlamaktadır. İş merkezi ana saçaklanma ile kurduğu ilişki ile oluşturduğu mekânsal donanım yanında batı cephesi faktörü yanında kentin arka bölgesi ile kurduğu ilişki dikkate alınarak düşey bir bahçe olarak ele alınmış böylelikle oluşan düşey etki güçlü kentsel bir imgeye dönüştürülmüştür.

Ana saçak tüm alt program unsurlarını açık alan ilişkleri ile biribirlerine bağlayarak (restorant, müze, konferans salonu, meclis, ana giriş vb.) İçeriden birbirlerine bağlanmaları yanında harbirinin ayrı girişlerinin yarattığı farklı zamanlarda bağımsız kullanım olanakları ile gündüz ve gece kullanımlarına açık bir ortam oluşturarak da zemin kat ilişkilerine katılabilmektedir. Böylelikle tüm alan tüm programları ile birlikte bileşik olarak kullanım sürekliği yaratabilmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın