San Fransisko’da İslam Kültür Merkezi

San Fransisko'da İslam Kültür Merkezi projesi Yusuf Önder'in tez aşamasında tasarladığı bir yapı.

Yusuf Önder projeyi şu şekilde anlatıyor:

Misyon Tanımı

Misyonum, San Francisco’da bir İslam Kültür Merkezi tasarlamaktır. Ana hedef, Osmanlı İmparatorluğu zamanındaki İslam hakkında bilgi sahibi olmayı isteyen insanlara yönelik, çok işlevli bir kompleks tasarlamaktır.

Osmanlı İmparatorluğu, son büyük İslami İmparatorluktu ve yakın zamana kadar da İslam çağının en güçlüsüydü. Yapı, bir sosyal etkinlik merkezi işlevi görecek ve İslam’ı özellikle sanatsal anlamda olmak üzere Osmanlı İmparatorluğu zamanındaki kuvvetli bir ilham kaynağı olarak resmedecektir.

Yapıda kütüphane, müze, kafe, namazgâh, İslam ve İslam kültürü ile ilgili konuşma alanı bulunacaktır. Bir diğer hedef, insanların bu eşsiz kültür ve din birleşimini ve onun Osmanlı İmparatorluğu’ndaki yerini anlamasını sağlamak ve bu din ile kültüre yönelik önyargıyı ve korkuyu ortadan kaldırmaktır.

Konsept

İslami anikonizm, ezelî itibarı tanımlamak için kullanılan terimdir. İslam sanatı özünde derin bir sanattır, yeni ve dikkat çekici bir sanat ortaya koyarak mevcut geleneklerle geometriyi birleştirir. Bu sanat, bu dinin evren algısında bulunan mantığı ve düzeni ifade eder. İslam, Birlik odaklıdır ve Birlik de herhangi bir görsel öğe ile ifade edilemez. Bu yüzden, İslam sanatı bir bütün olarak insanın kendi ezelî itibarını anlamasına yardım eden bir ambiyans yaratmayı amaçlar ve böylece göreli ve koşullu bile olsa ‘idol’ olabilecek olan her şeye karşı çıkar.

Konsept, geometri ve desenlerin devamlılığını (algoritmik) dinamik/karma bir programla (San Francisco’yu hatırlatan) bir araya getirmektir; İslam mimarisindeki dinamik özelliği oluşturan ışık işlevi, bu ikisini bağlayan öğe haline gelir.

Avantajlar

San Francisco, bu tür bir merkez için idealdir, çünkü çok kültürlü bir metropol olan San Francisco şehri, pek çok milletten insanı ve sosyokültürel fikri kucaklamasıyla simge haline gelmiştir. Hristiyanlık ve Musevilik gibi diğer büyük dinlerin şehirde güçlü bir mevcudiyeti bulunmaktadır; bu yapbozun son parçası, tam ve dengeli bir karma toplumun oluşmasını sağlayacaktır. San Francisco’nun dünyaya ne kadar açık görüşlü olduğunu göstermesi, ve bunu İslam Kültür Merkezi gibi hassas bir konu ile gerçekleştirerek tüm dünyadaki müslümanların kalbini fethetmesi örnek teşkil edecektir.

İslam düzeni huzur ve istikrar sunar, bir başka önemli husus da Osmanlı İmparatorluğu’nun San Francisco şehrini hatırlatacak zenginlikteki edebiyatı, müziği ve görsel sanatlarıdır.

Osmanlı İmparatorluğu, entelektüel, hukuki ve kültürel özellikleriyle gerçek bir inanç sistemi olarak şekillenmişti.

Ziyaretçi Profili

Tesisin ziyaretçileri, San Francisco körfez bölgesindeki turistler, özellikle de San Francisco’nun çeşitliliğine ve sonrasında İslam Dünyasına ilgi duyan turistler olacaktır.

Bir diğer ziyaretçi kategorisi de, San Francisco’ya ve bölgeye Çağdaş Yahudi Müzesi veya Aziz Patrick Kilisesi’ni ziyaret etme amacıyla gelen turistler olacaktır.

Bu yeni mimari yapı, büyük dinlerin oluşturduğu üçgeni tamamlayacak ve bir birlik işareti haline gelecektir.

Bölgenin Çevresel Özellikleri

Bu bölge, üç büyük dinin mensuplarının bir arada yaşıyor olması itibarıyla bir sembol haline geldiği ve sakinler ile ziyaretçilerin rahat ulaşımı için seçilmiştir, bir diğer husus da bu bölgede çok sayıda müze olmasıdır.

Bölge, San Francisco şehir merkezindeki 3. ve 4. Caddeler arasındaki Mission Street’te bulunmaktadır.

Yapının şehir merkezinde konumlandırılması, halk tarafından rahat ulaşıma imkân verecektir ve aynı zamanda bu bölgedeki Çağdaş Yahudi Müzesi ve Aziz Patrick Kilisesi ile birlikte bir birleşim noktası oluşturacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın