+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Hutong Galeri

Hutong Galeri

10 Haziran 2019, 16:56
  defa okundu.

Çin Halk Cumhuriyeti merkezli tasarım stüdyosu DnA_ Design and Architecture tarafından tasarlanan proje, eski bir konut yapısının galeri ve stüdyo mekanına dönüşümünü içeriyor.

700 yıldan uzun bir zaman önce, 50 metre yüksekliğinde, devasa ve beyaz bir pagoda* -Budist Tapınak ile beraber- antik Pekin’de inşa edildi. O zamandan beri tapınak ve pagoda, çevrelerindeki sokaklarla ve avlularla birleşip dini seramoniler ve etkinliklerle yaşamaya devam ederek şehrin tarihi bağlamının bir parçası oldu. 

Bu devasa beyaz hacim, tipik Hutong dokusuna dinamizmi ve avlu hayatını getirdi ve Baitasi bölgesindeki 2 katlı konutun galeriye dönüşümü için önemli bir bağlam kurdu. Bölgedeki betondan konutların çoğu 1980’lerden sonra, bazı konut sahipleri avlulu yapıları yıkıp daha geniş oturumlu evler ve modern bir yaşam biçimine geçişi talep ettiklerinde inşa edildi. Konut yapısının, galeri, sanatçı konaklama alanları ve stüdyolarını barındıran kamusal programa dönüşüm sırasında tasarıma yerel komünite ile etkileşimi sağlayacak yeni elemanlar dahil edildi. 

Bölgedeki koruma düzenlemeleri gereği binanın kütlesinin olduğu gibi kalması gerekiyor, orjinal strüktür ve yerleşim planı ise binanın yeni programına göre -iki kat yüksekliğinde, kuzeye bakan bir galeri, zemin katta bir salon ve ofisler, üst katta ise sanatçıların konaklayacağı birimleri içerecek şekilde- baştan organize ediliyor. Yeterli ışıklandırmanın sağlanabilmesi için, yoğun bloğun içine dikey boşluklar yerleştiriliyor. Gökyüzüne açılan iki küçük köşe bahçe, ışık ve temiz hava için olduğu kadar eski avlu geleneğini de yeniden canlandırmak için de projeye dahil ediliyor. Çatıdan ve zeminlerin köşesinden süzülen ışık diğer bir ışıklandırma stratejisi olarak kullanılıyor. 

Avlunun ve ışıklıkların kenarları, kesintisiz bir dolaşımı işaret eden eğrilerle bitiriliyor. Bu aynı zamanda Baitasi sokaklarında yürürken edinilen deneyimin bir yansıması. Mahalleyi gezerken pagoda bir görünüp bir kayboluyor. Işığın ve formun beyaz mekan içindeki parçaları, beyaza boyalı pagodanın koyu gri bina blokları arasından görüntüsünü akla getiriyor. Çatı katı, bitkiler ve dikey boşluklarla yapılandırılan, kamusal bir platform olarak kullanılıyor. Bitkiler mahallenin ufuk çizgisine yeni bir katman ekliyor. 

Yapı bölgenin tarihi bağlamı ile gelecek programlar arasında bir bağlanyı sağlıyor ve bölgedeki insanların yaşamı için yeni olasılıklar barındırıyor.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Tasarım Ekibi: Xu Tiantian
Statik Projesi: Hybrid Structure
Fotoğraf: Xia Zhi
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Toplam İnşaat Alanı: 236.50 m²
İlgili Projeler