1. Ödül, Kapı Tasarlıyorum 2019 Öğrenci Tasarım Yarışması

‘’... Şans kapıyı çalmıyorsa belki de bir kapı yoktur. O halde kapıyı siz inşa edin.’’

BERZAH*

Proje Raporu:

Tasarımın öncelikli amacı kullanıcı ile ilişkili, kullanıcının zamanla değişen isteklerine karşı esneklik sağlayabilen, sesin mekanlar arası geçişini engelleyen sürdürülebilir bir ürün ortaya koymaktır.

Bu ürün ortaya konulurken, mekanlarda bulunan kapıların kullanıcı ile hiç ilişkili olmaması, çoğu zaman mekanı kullananın değil, mekanı üretenin inisiyatifine bırakılmasına eleştirel bir gözle bakılmıştır. Aynı doğrultuda bu kapıların her iki yüzeyinin farklı mekanlara, farklı ortamlara ve hatta farklı duygulara bakmasına rağmen aynı görüntüde olması da eleştirilmiştir.

Tasarımı yapılan ürünün üretim aşaması düşünülürken 2 malzemenin karışımından üretilmesi planlanmıştır. Bu karışım Çimento ve ahşap yünü birleşimi ile elde edilmektedir. Bir kalıp yardımı ile bir yüzeyi kare ve üçgen olan 3 boyutlu parçalar halinde üretilmesi planlanmıştır. Bu parçalar aynı zamanda içerisinde mıknatıs bulundurmaktadır. Kapı yüzeyine sürülen manyetik boya ile parçalar kapı yüzeyine tek tek monte edilebilmektedir. İstenildiği sayıda ve renkte sipariş edilen bu parçalar kullanıcının kendi kendine ürettiği bir kapı halini almaktadır. Bu parçalar bir kapı çarpması ile düşmeyecek kadar yapışkan ancak bir insan gücü ile çıkartılabilecek kadar da kolaydır.

Özetle; tasarımı yapılan ürün, her kullanıcının kendi istediği ‘formda’, istediği renk veya renklerde biçimlenmesine olanak sağlamaktadır. Bunun yanında kullanıcının zamanla değişen isteklerine karşılıksız kalmayıp istenildiği zamanda renk ve form değişikliğine imkan vermektedir. Tasarımı yapılan ürün aynı zamanda karışım içerisinde yer alan malzemeler ile ses yalıtımını da sağlaması öngörülmüştür.

*berzah: 1. İki yer arasındaki geçit. / 2.Bir yarımadayı karaya bağlayan, iki yanı su, kara parçası

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın