Katılımcı (1. Kategori), Cami Tasarımı Fikir Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

“CAMİ : TOPLAYICI, TOPLAYAN , KAPLAYAN.”

Projede amaç caminin kelime anlamını gerek manevi, gerek yapıların kurgusu bakımından tam olarak verebilmek olmuştur. Bu doğrultuda ilk adım farklı kottaki insanları bir araya getirmek, toplamak, kaplamak oldu.

Arazide bulunan 6 m’lik eğim farklı kotların oluşmasını sağlamıştır. Karşılıklı iki sokağı birleştiren ve üç farklı kottan ulaşımın sağlanabildiği bir cami sokağı tasarlanmıştır.
0,+2 ve +3 kotlarından ulaşılan cami sokağı hem insanları bir arada toplamış, hem camiye ulaşımın her yönden kolay olmasına imkan vermiştir.

Tasarlanan cami sokağının sadece camiye girişin yapıldığı bir sokak olmaması adına sanat atölyeleri, kitap okuma alanı, yeme içme-dinlenme alanı, kitap satış alanları ile yoğun olarak kullanılacak bir hale getirilmiştir. Bu sayede ibadet mekanı yanında sosyal, kültürel ve ticari ihtiyaçların karşılanması sağlanacaktır. Bunun dışında; erkek ve kadın cami giriş alanları, abdesthaneleri ve wcleri de bu kotta konumlandırılmıştır. Wc ve abdesthaneler kullanıcıların daha rahat edeceği bir şekilde tasarlanmış ve doğal havalandırılmıştır. Erkek ve kadın cami girişleri; cami sokağında oluşturulan avlular ile sağlanmıştır. Bu avlulularda cami girişleri ve wc-abdesthane girişleri karşılıklı olarak tasarlanmış ve avlularda bekleme-oturma alanları oluşturulmuştur.

+2 kotunda; yansıma havuzu, sert zemin, yeşil alan ve oturma alanlarından oluşan bir meydan tasarlanmıştır. Meydanda yeşil alanlar küçük parçalı değil aksine insanların ağaç altında oturabileceği büyük parçalı alanlar oluşturulmuştur. +3 kotundan bu kotta bulunan yansıma havuzuna dökülen su ile hem serinlik hissi verilmiş hem de cami içerisinde bulunan insanların su sesinin vermiş olduğu huzur ile ibadet etmeleri sağlanmıştır.

Ayrıca +2 kotundan cami sokağına inmeden direk camiye girişin yapılması da sağlanmıştır.

+3 kotunda cami giriş alanı, ayakkabılık ve ana ibadet alanı tasarlanmıştır. İbadet alanında oluşturulan dar pencerelerle yazın serin, kışın sıcak olması amaçlanmıştır ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki yaz sıcaklığını cami içerisinde minimuma indirmek için güneş kırıcılar kullanılmıştır. İbadet alanında okuma ve kitaplık nişleri oluşturularak mekanın işlevliği arttırılmıştır.

Ayrıca +3 kotunda cami görevlisinin kullanacağı lojman tasarlanmıştır. Lojman camiden bağımsız olarak düşünülüp var olan doğal eğime çok fazla dokunmamak ve camiyle yarışan bir kütle olmasından kaçınmak amacı ile iki farklı kotta kademeli olarak yapılmıştır.
+7 kotunda ise kadın ibadet alanı tasarlanmıştır.

Malzeme:

Cami ve sıfır kotunda tasarlanan yapılar için aynı malzeme düşünülmüş olup taş uygun görülmüştür. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yazın sıcak, kışın ise soğuk olması malzeme seçiminde yönlendirici olmuştur.

Etiketler

Bir yanıt yazın