Katılımcı (2. Kategori), Cami Tasarımı Fikir Yarışması

PROJE RAPORU

Proje alanı için Mardin şehri seçilmiştir. Öncelikle caminin kullanılabilirliği, şehir içindeki konumu, camilerin tekdüzeliği ve kent dokusuna göre hareket etmemesi konuları irdelendi. Camilerin kent merkezinde yapılmasına rağmen aktif kullanımının olmaması bizi cami yüzeylerini incelemeye itti. Cami bahçesi duvarı, cami duvarları, yükseklikleri, giriş basamaklarının çağırıcı etkisinden çok şehre karşı kompakt, katı durduğu tespit edilmiştir. Yüzey deformasyonu sağlanarak şehir-cami bahçesi ilişkisi, cami bahçesi-cami içi ilişkisi ile birbirine göre iç-dış ilişkisi sağlanmış olacak. Engelli bireylerin kullanacağı, cepheye kazandıracağı hareket, cephenin tasarımına yön verecek olan rampa ile bütün alanının kurgulanmasına karar verilmiştir. Minare tasarımında da hareket, rampa ile sağlanmıştır. Şerefe ve teras olma durumu kıyaslanmıştır. Bu yüzden sahanlıklar tasarlanarak en yaygın cami minaresi, kavramsal nitelikleri karşılanmıştır. Camide ise erkek cemaatinin girişi dışında kadınların kullanabileceği cephe boyunca hareket eden rampa tasarlanmıştır. Bu rampa belli bir yerden sonra cami cephesini deforme edip içeri giriyor, camiyi sadece gezmek mimarisini görmek isteyen turistler için gezinti alanı oluşturup ibadet alanı ile ayırıyor. Aynı rampa meydan tarafında tekrar cepheden dışarı çıkıp kadınlar mahfiline bağlanmaktadır.

Kurs merkezi olarak geçen iki kütle birbirine bir terasla bağlanmıştır. Bunun sebebi ise Mardin’de kullanılan abbaralar. Teras altı geçişi ile abbara mimari karşılık olarak farklı yorumlanmıştır. Ancak nitelik olarak aynıdır. Aynı zamanda teras altındaki çay ocağı masaları dışarı taşarak sıkışık, aidiyeti güçlendiren, mahalle kültürüne uygun bir mekan oluşturulmuştur. Bu terasa ulaşım ise tasarıma yön veren rampalar iledir. Üst kattaki kafe karşısındaki kuran kursu kadınlar içindir. Şadırvan ise bilinenlerin aksine, ortadaki kanaldan su dağılıyor, oturma birimleri farklı noktalardan bağlanıyor. Oturma birimleri ve muslukları yer yer kot olarak alçalıp yükseliyor. Saçakları ise tüm cephelerde olanlarla dil birliği içinde. Eksi kottaki avlu ise kuzeydeki yol tarafından büyük bir boşluk hissi oluşturup farklı bir mekana geçildiği hissi uyandırıyor. Buraya ulaşım ise meydandan gelen rampa ile. Vaziyette kullanılan dil kent dokusuna aykırı olmaktan ziyade düz damlar, üst üste binmiş yapılar, abbaralar ile uyumlu hale getiriyor. Meydana bağlanan yollar daralarak meydana ulaşmaktadır. Meydanda zemin farklılaştırılıp mermer yapılarak zemin olarak da farklı bir mekana geçildiği hissettirilmek istenmiştir. Bisiklet yolu ve bisiklet durağı tasarlanmıştır. Kuzeydeki yol yayalaştırılmıştır. Bu sayede kuzeydeki açık alanla proje alanı arasında yaya sürekliliği sağlanmıştır. Malzeme olarak ise korten çelik ve brüt beton kullanılmıştır. Korten çelik ile de Mardin yapıları uyumlu hale gelmiştir.

Camiler önceden nikahın, düğünün derneğin, konferansın, toplantının, cemiyetin yapıldığı, maneviyat olarak kendine çeken mekanlardı. Şimdilerde bu organizasyonun mekansal karşılıklarını başka yerlerde buluyoruz ve ibadet işini de evlerimizde hallediyoruz hatta uzaklaşıyoruz. Camilerin cem olunacağı, birlikteliği arttıran, yaygın şekilcilikten çok işleviyle davet eden mekanların olması gerektiğini düşünerek projemizi tasarladık

Etiketler

Bir yanıt yazın