Tilburg Otobüs İstasyonu

Tilburg’un yeni kullanıma açılan otobüs istasyonu kendi enerjisini üretiyor ve entegre bir tasarıma sahip.

Otobüs durağı, Tilburg ulaşım aktarma merkezinde geniş ölçekte yapılan bir yenileme projesinin parçası. Durak tasarımında kullanıcıların konforunu sağlamak ve iyi bir trafik akışını mümkün kılmak amaçlandı. Tesis, tren istasyonunun batısında konumlanıyor.

İstasyon temelde çok ince bir seri kolondan ve kolonlar üzerindeki minimal brandadan oluşuyor. Strüktür, merkezinde açık bir alan olan 160 metre uzunluğunda, üçgen bir devreden oluşturuyor. Otobüsler bu devrenin dış çeperine yerleşiyor Üstteki branda 14 ile 30 metre arasında bir kalınlığa sahip ve planda iki kere hafif kayma yapıyor. Bu kaymaların asıl amacı kentsel bağlama uyum sağlamak, fakat görsel olarak tren garının devasa çatısıyla da konuşuyorlar. Plandaki kırılmalar strüktürü üç parçaya ayırıyor. Her parçanın ortasında yolcuların oturması için kent mobilyasıyla çevrelenmiş yeşil alanlar bulunuyor. Devrenin geniş olan ucundaki merkezi alanda bir de pavyon yer alıyor. Pavyon otobüs şoförlerinin kullandığı bir kantin, toplu taşıma hizmet noktası ve daha işlevini kazanmamış bir ticaret alanı barındırıyor. Yükseltilmiş bir teras bu ticari alana eklemleniyor.

Geniş üst örtü otobüs platformlarının ve otobüslerin bir kısmını altına alıyor; böylece yolcular daima hava koşullarından etkilenmeden taşıtlara inip binebiliyorlar. Strüktür ETFE-folyo ile kaplı çelik bir çerçeveye sahip. Aydınlatma elemanları bu folyonun üstüne yerleştirilmiş. Gün boyunca branda gün ışığını kesiyor, karanlık çöktüğünde ise üst örtü büyük bir aydınlatma elemanı gibi çalışarak yolculara güven veriyor. 250 m2 genişliğindeki güneş paneli brandanın üstünde yer alıyor. Güneşli günlerde panellerin gölgesinin ETFE-folyonun üzerine düşmesi kullanıcıların panelleri fark etmelerine neden oluyor. Paneller, üst örtünün aydınlatılması, dijital bilgilendirme panoları, görevli kantini ve toplu taşıma servis noktasının aydınlatılması dahil otobüs durağının tüm enerji ihtiyacını karşılıyor. Ticari alan ise kendine ait bir enerji döngüsüne ve elektrik ölçere sahip.

Konfor, işlevsellik, malzeme kullanımı ve estetikle ilgili fikirlere önem verildiği kadar, kurulum, detay ve inşaya da önem verildi. Cepezed otobüs durağı için net bir sistem tasarladı ve özenle mühendisliğini yaptı. Örneğin çelik plakalardan ve şeritlerden oluşan ince kolonlar aynı zamanda drenaj sistemini ve elektrik kablolarını barındırdı. Acil durum butonu ve dahili telefon da bu kolonlardan birine entegre edildi. Pavyona eklemlenen terasın aydınlatmaları üst örtünün kirişine entegre oldu. Taşıyıcı olarak görev yapan oluklardaki drenaj delikleri, gerilmiş ETFE-folyoların sabitlenmesi için kullanılırken dijital bilgilendirme panoları görünmeyecek şekilde tutturuldu. Pavyon, üst örtünün sabitlenmesinde görev aldı. Brandaya 14 metrede bir yerleştirilen hareket alıcıları insanlara ve otobüslere göre aydınlanmayı sağlayarak enerji kullanımını minimum da tuttu.

İstasyon herkesin kullanabilmesi için kapsayıcı bir şekilde tasarlandı. Yükseltilmiş terasa tekerlekli sandalyeli kullanıcıların bir rampa yoluyla çıkabilmesi sağlandı ve terasla platform arasındaki tırabzanlarda körler için Braille alfabesi kullanıldı. ETFE-folyo az bakım gerektiren bir malzeme olmasına rağmen, güneş panelleri ve elektrik ekipmanları için brandaya ulaşım pavyon ve yürünebilir kablo oluğu üzerinden sağlandı. Minimum kenar ve köşesiyle genelde süssüz olan tasarım temizlik masrafını da azalttı. Durak ileride elektrikli otobüsleri şarj etmek için kullanılacak elektrik aksamının yerleşmesine uygun tasarlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın