Katılımcı (UZUNEFE Mimarlık ve HAS Mimarlık), Turkistan Architect Awards

UZUNEFE ve HAS Mimarlık ofislerinin Kazakistan’da düzenlenen Turkistan Architect Awards yarışması için tasarladığı Güzel Sanatlar Müzesi Projesi Almatı kenti için tasarlandı.

PROJE RAPORU

Proje tasarımında avlulu plan çözümü ve geleneksel kemerlerin stilize edilerek çağdaş bir görünüme ulaştığı yapı formu tercih edilmiştir.

Avlulu plan çözümü, müze çözümlerinde sıkça rastlanan karmaşık sirkülasyon olgusunu minimize ederek, düzenli mekan yerleşimi ile birlikte gelen basit bir dolaşım imkanı sağlamaktadır. Ayrıca iç bahçe korunaklı bir dış mekan oluşturmakta, burada bulunan galeri boşluğunda tertiplenen gösteri alanı, cafenin iç bahçeye açılan terası ve peyzaj düzenlemeleri ile bu avlunun etkin kullanımı hedeflenmiştir.

Stilize edilmiş kemerli yapı formu ise Kazakistan’ın sembol yapılarından olan Ulu Bey Medresesi, Hoca Ahmet Yesevi Türbesi gibi anıtsal yapılara atıfta bulunmak amacı ile tasarlanmıştır.

Projede 7 sergi salonu, hediyelik eşya dükkanı, cafe, konferans salonu, müzik sınıfı, heykel atölyesi, boya atölyesi, performans salonu, kütüphane, 2 atölye, 2 sanatçı stüdyosu ve yönetim birimleri bulunmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın