HB6B

Stockholm'deki 36 m²'lik apartman dairesi için tasarlanan yenileme projesi, mikro mekanlarda yaratıcı kullanımlar için iyi bir örnek sunuyor.

Stockholm, Heleneborgsgatan’daki apartman dairesi 2012’de satılığa çıktığında, halihazırda 30 senedir mobilya depolamak için kullanılıyordu. Apartmanın bir önceki sahibi 1980 yılında renovasyona başlamış, fakat sonradan hastalanmış ve daire ölümüne kadar dokunulmadan kalmıştı. Zaman donmuş, duvar kağıtları yarı yarıya sökülmüş, yalnızca birkaç karo ve mutfak bataryası duvarda kalmıştı. Dairede elektrik yoktu ve banyoda farelerin yaşadığına dair izler vardı.

Stockholm gibi büyük bir konut kıtlığı çeken ve her metrekarenin geçen her dakika değer kazandığı bir şehirde, bu hikayeyi anlamak ve çekiciliğine karşı koymak imkansızdı.

Bu apartman projesi, bu hikayeye duyulan merakın bir ürünü; mekanın eski hikayelerinin ve katmanlarının yaşamaya devam etmesine izin verme ve aynı zamanda yeni yaşanacak hikayeler için gerekli olanları tamamlama çabası.

36 m²’lik apartman dairesinde amaç, kullanıcı tarafından istenen her şeye uymak. Bu durumda: cömert mekanlar, havadar bir his, elbise odası, gündelik ihtiyaçlar için gerekli tüm cihazlar, geniş ve lüks bir banyo, farklı hareket olasılıkları, istendiğinde bölünebilen bir mekan… Ve son olarak ev aydınlık ve proje ucuz olmalıydı.

Sonuç, ikiye bölünmüş bir apartman oldu. Biri, her şeyin İkea mutfak ünitelerine dayanan tek bir strüktürün parçası olduğu bir bölüm. Bu bölümdeki her şey, duvarların içinden geçen elektrik ve ışığı yansıtması ve aydınlık sağlaması için beyaza boyanan yüzeyler dahil tamamen yeniden yapıldı. Bütün fonksiyonlar birbiri üzerine, arasına, altına ve içine alınarak sıkıştırıldı. Yatak odası, mutfak, giyinme odası, depo hepsi bir arada…

Evin ikinci bölümünde serbest objeler kullanıldı ve son 20 yıldır var olmaya devam eden yüzeyler az çok oldukları gibi bırakıldı. Duvarlardaki delikler dolduruldu, gevşemiş duvar kağıtları ve boya kalıntıları temizlendi, elektrik kabloları ve prizler eklendi.

Banyo mekanlar arasındaki bağlantıyı sağladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın