Katılımcı, Odakule Pasajı Ulusal Tasarım Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

İSO Odakule Pasajının zeminde “caddeler arasında” ile doğrudan ilişki kurabilecek esnek kullanımlı açık/yarı açık kamusal mekânlar ile Sürekli kullanıma uygun, halkın sosyal, kültürel, araştırma, öğrenme faaliyetlere etkin olarak katılacağı farkındalık yaratacak bir merkez olması çalışıldı.

Farklı iklimsel verileri göz önünde bulundurularak çağdaş teknoloji ile donatılması, yeterli konfor düzeyini sağlaması, gerçek anlamda çevre dostu ve enerji/kaynak etkin bir yapı olması öngörülür. Yapı içinde yeralan açık alanlar, doğal iklimlendirme temiz hava girişleri korunmuştur.

Bu anlayışla,

Yapının güneye bakan çatı katı müştemilat duvarları polikristal güneş panelleri kaplanacaktır.

Böylelikle Yaya trafiğinin en önemli omurgası olan İstiklal Caddesi üzerinde yer alan pasajın; sanat eserlerinin aydınlatılması ve bol ışıklı mekanlar haline gelmesi için gerekli enerji sağlanacaktır. Sonsuz güvenli ve kontrollü bir geçiş alanı…

***

Salih Acar’ın “Göçmen Kuşlar” adlı sanat eseri yer ve konum itibarıyla, son derece atıl bir yerde kaldığı gözlemlenmiş ve Atilla Onaran’ın “Göktaşı” eseri ile karşılıklı olacak şekilde konumlandırılmıştır. Böylelikle İstiklal caddesinden her gün gelip ve geçen yüzbinlerce yerli, yabancı insanın, her iki değerli eseri de algılanması, hissedilebilmesi sağlanmıştır. Sanayinin sanat ve tasarımla buluşması önceki tasarımlarla bütünleşen yeni tasarımlarla desteklenmiştir.

***

Dezavantajlı insanların topluma adil ve onurlu bir şekilde dâhil olmaları; Henüz engelli olmamış insanların engelliler ve engellilik hususunda bilinçlendirilmesi de projenin amaçlarındandır.

Öngördüğümüz “Rekreatif peyzaj içerikli Kahve – Çay Bahçesi”, sosyal ilişkileri kentsel yaşam içinde huzurlu ve saygı dolu besleyecek, bol gün ışığını mümkün kılacak, Pasaja estetik yeni bir simge kazandıracaktır.

Tasarım; esnek kullanım, işlevlerinin değişebilirliği ile gelecekteki talepleri yerine getirebilirlik, sürdürülebilir ilkeler (güneş enerjisi stratejileri,su yönetimi, doğal havalandırma) ve Yenilenebilirlik (gelecekteki büyüme ve esneklik) ilkelerine uygun olarak, görünümlerde ise yüzey tasarımlarında sakin bir çevre ve anonimite kurgusu içerir. Mimari ifadesinin esası yumuşak, organik, insancıl ve ölçülü tasarıma dayanır.

Tüm konsept genelinde Engelsiz yaşamın kolaylaştırılmasi için alanlar düz, gereken eğimleri % 6 rampa ile yaya ulaşım aksları tüm fonksiyon birbirleriyle ilişkilendirilmesi sağlanır.

  1. Sosyal Alanlarda Tüm kapılar Engelsiz yaşamın kullanımını kolaylaştırmak için sensörlü ve yangın güvenlikli akustik kapı olarak tasarlandı.
  2. İşitsel engelliler için sesli betimleme sistemi kuruldu.
  3. Görme engelliler için zemin kılavuzu ve gerekli uygun yerlere braille’ler (kabartma yazı) yerleştirildi.


Kamusal alanda wi-fi’nin ve elektrik girişlerinin yaygınlaştırılarak dijital erişimin kolaylaştırılması, Kahve, Çay Bahçesinde “ücretsiz akıllı masalar/ ortak çalışma alanlarının oluşturulması”, Pasaja ait olmayı güçlendirerek, kamusal alanının yaşam, araştırma, karşılaşma, üretim, kazanç ve dönüşüm mekanı haline getirilmesi hedeflenmektedir. Farklı mekanların farklı etkinliklerin bir aradalığı ile zengin mekansal akışkanlık, şeffaflık öngörüldü.

Yine ortak çalışma alanlarında; Bonmarşe ile1850 Yılından itibaren hem pasaj hem mağaza olarak İstiklal Caddesi ile Tepebaşı Meşruiyet Caddelerini birbirine bağlayan büyük bir mağaza olarak faaliyete geçen ve 1926’dan sonra Karlmann Pasajı olarak 1960lara kadar hizmet veren Pasajın tarihi ile fotoğrafları geçmiş gazetelerde yer alan bilgileri de derlenerek digital interaktif kullanıma sunulacaktır. Böylelikle bölgenin tarihsel kimliği de dünyaya aktarılmış olacaktır.

SANAT ÇALIŞMALARI;

 Tasarım 1: “Yurdun Kalbi Sanayi”

   Sanayimizin zorlu yollardaki mücadelesini ve sonunda ulaştığı başarıyı anlatan tasarım, mekanda bulunan göktaşı ile kuşlar eserlerine de görsel gönderi içermektedir.


Tasarım 2: “Uzun Bir Hikaye”

Ülkemizin, özellikle İstanbul’un hareketli, renkli yaşamını ve gelişimini anlatan, köprüler ve fabrikalar silüetli bir peyzaj soyutlamasıdır.

Tasarım 3: “Temel”

   Tasarım da güçlü, sağlam temellere dayanan ve farklı unsurların dayanışmasıyla oluşmuş bir sanayinin, ülkenin kalkınmasının sacayağını oluşturduğu ve aynı zamanda bu temelin yarattığı olanakların ülke gelişiminin uzak ufuklarına ışık tutuşu ifade edilmeye çalışılmıştır.

Tasarım 4: “Yükseliş”

   Tasarım, İstanbul Sanayi Odası’nın köklü geçmişinden güç alan, Türk Sanayisine önderlik eden rolünü ve çatısı altında birleşmiş unsurları dünya ölçeğinde yükseltme ve ileri götürme misyonunu ifade etmektedir. Ülkemiz sanayinin tüm dallarının, bu güçlü gövdeden beslenerek, asırlık bir ağaç gibi, tek vücut olarak göğe doğru yükselmesi ifade edilmeye çalışılmıştır.

Tasarımlar, mekan yapısını destekleyen yerlerine özel olarak hazırlanmıştır.

Sanat Çalışmaları: Şekip Oğuz, Ressam, Duvar Resmi

3D Bilgen Özçil

Etiketler

Bir yanıt yazın