Bakırköy’de Kültür Merkezi

Bakırköy’de Kültür Merkezi

İstanbul Gedik Üniversitesi Mimarlık Bölümü 4. sınıf öğrencisi Berna Kuru'nun 2018-2019 dönemi, Tasarım Stüdyosu 5 kapsamında, Öğr.Gör. Duygu Saruhan yürütücülüğünde hazırladığı Kültür Merkezi projesi.

ARSANIN YERİ VE ÖZELLİKLERİ;

Arsa İstanbul’un Bakırköy ilçesinde bulunmaktadır. Arsa da 7 metrelik kot farkı bulunmaktadır. Arsa yaklaşık 18.000 m2‘dir, dikdörtgen yapıdadır. Çevrede ki binalar 5, 6 kat civarıdır. Arsanın en yoğun cephesi en yüksek kottadır. Arsa konum itibari ile 4 cephesi açıktır. Tasarıma başlarken yaya ve sahilden gelen yaya aksı dikkate alınmıştır.

YAPI FORMUNU OLUŞTURAN ETMENLER VE TASARIM SÜRECİ;

Arsa dikdörtgen yapıdadır. Kültür merkezi projesi için yeteri kadar büyük olduğu için dikey değil yatay bir yayılım düşünülmüştür. İlk olarak yaya aksının en yoğun olduğu cephe belirlenmiş olup giriş yerine karar verilmiştir. Arsa yoğun bir yerde bulunduğu için avlu tasarımı düşünülmüştür. Avlu yayaların kullanımına açılmıştır. Böylelikle meydan özelliği göstermektedir. Giriş en yoğun cadde olan Fişekhane Caddesinden verilmiştir. Giriş meydan aksına yakın bir yerden verilmiştir. Avlulu ve arkadlı bir sistem insanları karşılamaktadır.

Kültür merkezi program itibari ile sergi salonu, gösteri salonları, restoran, cep sinemaları, atölyelerden oluşmaktadır. Avlu da oluşturabilmek amacıyla parçalı bir kütle düşünülmüştür. Ana giriş gösteri salonlarına gidecek şekilde düzenlenmiştir. Kafeterya da yoğun cepheye koyularak işlevsellik kazanmıştır. Atölyeler avluya ve kuzey cephesine bakacak şekilde düzenlenmiştir.

Fişekhane Caddesinde bulunan kütlede büyük salon küçük salon, kafeterya; üst katta çok amaçlı salon ve sergi salonu bulunmaktadır. Diğer kütlede atölyeler, idari bilimler, seminer salonları, kütüphane bulunmaktadır. Diğer bir kütlede cep sinemaları ve restoran ana girişe yakın yerde konumlanmıştır. Avlu ve girişler +4 kotunda olup +3 kotunda farklı bir avlu daha tasarlanmıştır. Burada ise açık hava sineması bulunmaktadır. Girişler +4 kotundan verilmiştir. Giriş +3 kotundan verilmiştir. Kafeteryanın iki yanında kütüphane ye ve teraslara ulaşan rampalar tasarlanmıştır.

Atölyelerin bulunduğu kütle +4 kotunda olup arsa üzerinde +1 kotunda kalmaktadır. Eğim farkından yararlanarak atölyelerin bir alt katına yüzme kursu, yoga pilates jimnastik salonları, fitness salonu tasarlanmıştır. Küçük çaplı spor merkezinin girişi ayriyetten taşevler sokaktan verilmiştir.

Avluya ana giriş dışında 2 farklı giriş verilmiştir. Böylelikle kültür merkezi avlusu meydan işlevi görmektedir.

Sinema girişi restoranın ve avlu girişinin yanında bulunmaktadır. Eğimden yararlanarak restoranın altına bodrum kata sinema salonları tasarlanmıştır. Bodrum katta olmasından dolayı kaçışların sağlanması için -100 kotunda sinemaya ait minik bir bahçe oluşturulmuştur böylelikle kot farkından yararlanarak sinema holü ışık alması sağlanmıştır.

Kültür merkezinin en önemli işlevi gösteri salonlarıdır. Büyük salon 2 katlı olup alt katı 550 üst kadı ise 200 kişiliktir. Küçük salon ise 400 kişilik bir salondur. Ayriyeten çok amaçlı salon tasarlanmıştır.

ARSAYA ARAÇ YAKLAŞIMI;

Otopark 2 kattan oluşmaktadır. Otopark girişi araç yönü tek yön olmasından dolayı Halit Ziya Uşaklıgil Caddesinden verilmiştir. +3 kotundan -1.5 kotuna inmektedir . 2 katlı otopark düşünülmüştür .200 araçlık otopark tasarlanmıştır. Farklı bir pampayla alt kat otoparka inilmektedir. Daha sonra 0 kotuna çıkılarak otopark çıkışı tasarlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın