1. Ödül, T.C. Yozgat İl Genel Meclisi – İl Özel İdare Binası ve AVM Ulusal Mimari Proje Yarışması

1. Ödül, T.C. Yozgat İl Genel Meclisi – İl Özel İdare Binası ve AVM Ulusal Mimari Proje Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

Kentsel gelişimde sosyokültürel yaşamı zenginleştirecek meydan, kentsel buluşma alanları ve sosyokültürel işlevli yapılar son derece önem arz etmektedir. Yozgat gelişmişlik ölçüsünde belli bir seviyeyi yakalayamamış ve sosyokültürel yaşamı destekleyici unsurları yeterince oluşmamış bir yerleşim olarak gözümüze çarpmaktadır.

Tasarım bu noktada il özel idare binası, konut ve avm işlevlerini bir arada tutan ve kentsel buluşmayı sağlayacak bir kent meydanı önermektedir. Meydan il özel idare binası ve avm ile ilişkili çözülen avm yapılarını ayırıp ortak bir alan oluşturmaktadır. İl özel idare binası işlevsel özelliği ve kamusal bir yapı olması itibariyle daha tekil bir yapı olarak düşünülmüştür. Arazideki kotlamadan faydalınalarak zeminin mimari yorumunda da bu hissedilmeye çalışılmıştır. Konut ve avm yapıları işlevsel olarak uyumlu görülüp avm bazası ve üstünde konut kitlesi olarak çözülmüştür. Konut aynı zamanda lojman işlevini de içinde barındırmaktadır. Lojman ve ticari konut işlevleri ayrı ayrı çözülmek yerine mimari bir bütünlük sağlanarak tek bir yapı gibi düşünülmüştür.

İL ÖZEL İDARE BİNASI
Yapı, zeminde anfi sistemiyle kotlama yapılarak meydan kotundan koparılmıştır. Plan şeması olarak ortada galeri boşluğu ve bu galeriye bakan idari birimler olarak düşünülmüştür. Meclis salonu ve valilik birimleri kitlesel olarak bütün çözülüp cephede ayrıştırılmıştır. Bu hem mekanın özellikli olduğunu vurgulamış hem de cephede dinamizm sağlamıştır. Sosyal birimler zemin kotunun altında çözülüp bahçe ve iç bahçe oluşturularak yaşanabilir mekanlar haline getirilmiştir.

AVM
Proje içindeki akışkanlık tüm yapıları şekillendirdiği gibi avm binasının mimarisine yön vermiştir. Bina referans noktaları baz alınarak kitlesel olarak parçalanmıştır. Yapı içinde galeriler oluşturularak dış mekanda oluşturduğu dinamizmi iç mekanda da hissettirmiştir. Binanın yoldan girişinde üst geçit çözülerek kentsel ilişki güçlendirilmiştir.

KONUT
Yapı, avm binasının üzerinde çözülerek tüm işlevlerden ayrıştırılmış ve arazinin en yüksek noktasında konumlandırılmıştır. Lojman işlevi de konutla bütün olarak çözülmüştür. Uzun lineer bir cephe, kat boşlukları ve parapetlerde hareketlilik sağlayarak cephe dinamizmi elde edilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın