390 The Short Movie

"390 The Short Movie" Nuh Naci Yazgan Üniversitesi son sınıf Mimarlık öğrencisi Alperen Coşkuner'in Kayseri sınırları içindeki Germir Köyü üzerine çektiği bir kısa film projesi.

Proje Raporu

Germir

Germir çok uzun tarihe, çok kültürlü bir yapıya sahip. Zamanında İpek Yolu üzerinde bulunan ve yıllarca Türklerin, Ermenilerin ve Rumların beraber yaşadığı, aynı türkülerin, şarkıların söylendiği, paylaşıldığı bir yerdi. Şimdilerde ise bu unutulmuş yer, yıllar sonra yeniden hatırlanmaya başladı. Germir’in içerisindeki Eski Germir bölgesinde hala ayakta olan, zamanın mimari dokusunun hala hissedilebildiği, çok az sayıda insanın yaşadığı çok hoş bir bölge mevcut. Bu bölgede hem Rum hem Ermeni kiliseleri, eski mektepler, o dönemin Germir’ine has bezirhaneler, konaklar hala ayakta ve sürekli olarak yurt dışından da ziyaretçi çekiyor.

Germir ve sinema demişken Elia Kazan’dan bahsetmemek olmaz. Kendisi aslen Germirlidir, İstanbul’da doğup büyümüştür. Akademi ödüllü ünlü yönetmen Elia Kazan ölmeden önce de Germir’e ziyaretlerde bulunmuş ve Germirlilerle uzun sohbetler kurmuş, dertlerini dinlemiş.


Elia Kazan Germir’de

“390” filminde de mimari dokuya referans sahneler var:

Film ve Mimari Projenin İlişkisi
Eski Germir içerisinde çok güçlü bir aks var. Bu aks Panaya kilisesi, Muhtarlığı, Eski Sıbyan Mektebi, Bezirhaneyi bağlıyor. Ancak bir noktada, harabe halinde olan çok güzel bir konağın da bulunduğu noktada kesintiye uğruyor ve insanı rahatsız eden bir boşluk hissi oluşuyor. Benim projem de bu noktada kütüphane yapmak oldu. Eski üzerine yeni bir yapı yaparak aksı canlandırmak ve bölgeye hakettiği ilgiyi çekebilmek istedim.

Aksın başladığı noktadan itibaren filmde çocuğun elini duvara koyarak yürümesi ve boşluğun başladığı yerde bırakması sürekliliğe referans veriyor.

Filmin başlarında çocuğun çizdiği resim aslında projenin yerleştiği konak ve yeni yapının ön cephesi, altta iki kemerli giriş kapısıyla birlikte.

Filmde gördüğümüz çocuklar Germir sokaklarında oynarken bir yandan da kitaplarını okuyorlar. Bölgedeki kütüphanenin eksikliği vurgulanıyor. Aynı zamanda son sahnede, VFX denemelerimizle, kitap okuyan çocuğun hayal gücünü, mimari projenin uygulanacağı yerde görüyoruz.

Filmin ismi ise Kayseri merkezinden Germir’e giden tek otobüs olan 390 numaralı Büyükşehir Belediyesi otobüsünden geliyor. Umarız sizin de yolunuz bir gün Germir’e düşer.

Film indiegogo‘da desteklerinizi bekliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın