Lion Mountain Park

Lion Mountain Park

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Suzhou kentindeki Lion Mountain Park için açılan yarışmayı kazanan ekibin 2017'de inşaatına başlanacak projesi, görkemli "Aslan Dağı" ve yanıbaşındaki gölün çevresini restore etmek amacıyla tasarlanmış.

Lion Mountain Park Tasarım Yarışması’nı kazanan Kaliforniyalı  peyzaj mimarlığı stüdyosu TLS Landscape Architecture, projeyi anlatıyor:

74 hektar büyüklüğündeki, eski bir eğlence parkı ve havuzunun yerine tasarlanan yeni park, sırtını Shishan Dağı’na (Lion Mountain) yaslıyor. Park, Suzhou High-Tech Bölgesi’ndeki ana rekreasyon alanı olacak. Aslan Dağı, yeni kentsel ekosistem kompleksinin merkezini oluşturuyor ve çevresindeki büyük dairesel yürüyüş yoluyla beraber genişletilen Shishan Gölü ile birleşiyor. Bu yürüyüş yolu aynı zamanda parkı çevreleyen yeni gelişme alanını da düzenliyor.

Proje, dağ, orman ve su çevresini doğal süreçlerden faydalanarak ve geleneksel bir Çin konsepti olan “Shanshui”kullanarak yenilemek, ıslah etmek için benzersiz bir kentsel girişim olacak. Kapsamlı kamusal sanat programı, tarihi merkezindeki mimarisi ve avlu bahçeleriyle UNESCO Dünya Mirası’nda yer alan kentin yerel kültürel ve sanatsal gelenekleriyle şekillenecek.

Yarışma için yapılan bu çalışma, Çin Hükümeti’nin yeni Kentsel Çalışma Rehberleri’ni duyurmasıyla aynı zamana denk geliyor. Bu rehberler “Sünger Kent” (Sponge City) gibi ekolojik pratiklerin uygulanmasının; Çin genelindeki pek çok yeni kent programında başarması zor olan “yerel karakter ve yerel duyguyu” yeniden kurmanın önemini vurguluyor.

Lion Mountain Park, Çin’de bu yeni prensiplerle inşa edilecek ilk büyük ölçekli kamusal proje olacak. Shishan Gölü, iki kat genişletilecek ve su kalitesi, yeni ekolojik bakımdan sürdürülebilir -yağmur suyu toplama ve kentsel atık suyu temizleme işlevleri olan- bir havzanın tasarımıyla, bulanık olan 3. seviyeden berrak 1. seviyeye çıkarılacak. Dairesel yürüyüş yolu ile vurgulanan alan, Ten Scenes of West Lake’te (West Lake’in on manzara noktası) günlük sosyal yaşamın birincil mekanı haline gelecek.

Park, sadece mimari abidelerin kullanımıyla değil, aynı zamanda içinde barındırdığı doğal çeşitlilik ve aslan başına benzeyen antik jeolojik simgesiyle değeri yüksek bir kentsel odak haline gelecek.

1Dağın ve gölün birliği

Etiketler

Bir yanıt yazın