Melodia Evi

Japon mimarlık ofisi Fumiaso Architect & Associates küçük bir hacim içinde çözdüğü ev projesinde, farklı işlevleri olan döşemeleri birbirlerinden kopararak geniş bir mekan hissi sağlıyor.

Mimar Aso Fumi 2014’te tamamladığı projesini anlatıyor:

Ayrılan zeminler bir ritim oluşturmaya başladığında, bina çerçevesi, pencere açıklıkları, merdivenler, ışık ve tüm diğer elemanlar kendi melodilerinde o ritme eşlik ederler. Bu mimarlığın melodi gibi şekillenmesidir.

Yapının ana fikri merkezde büyük bir mekân tutmak kenarlara ise daha küçük mekânları yerleştirmekti. Böylece ana strüktürü merkeze almadan ve ahşap kullanarak büyük bir mekân üretebildim.

Merkezi hacmin üzerinde döşemeler tasarladım ve bu döşemelere farklı yükseklikler verdim. Farklı yükseklikteki döşemelerle farklı kalitede mekanlar elde ettim. Yükseklik farkları sonucu zemin katta ortaya çıkan alçak tavanlı mekanı akşam yemeğine ve sohbet edip rahatça vakit geçirmeye ayırdım, yüksek tavanlı bölümü ise mutfak olarak kullandım.

Binada iki tane merdiven var. Bir tanesi zemin kattan ara kattaki ortak alana oradan ise ikiye ayrılarak çocuk odası ve ebeveyn yatak odasına çıkıyor. Diğeri ise giyinme odasından geçerek banyoya bağlanıyor. Banyoya açılan ara kapıyı çamaşırların banyoya daha rahat taşınması için tasarladım. Ebeveyn yatak odasının yarım kat üstünde ise gökyüzüne açılan bir döşeme var.

Bina içi hava dolaşımı özel olarak düşünüldü. Ev, pencereler ve döşemedeki boşluklar yardımıyla nefes alıyor. Çatıda ise çevre evlerin çatılarında kullanılan kiremit yerine daha yumuşak ve yeni bir malzeme kullanıldı.

Bina merdiven, strüktür ve açıklık dengesini döşemelerinin hacimdeki serbestliğiyle sağlıyor. 2 katlı gibi görünen küçük yapı dinamik yapısıyla neredeyse 3 katlı bir eve dönüşüyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın