Katılımcı, Lost Spaces Competition

Kanada'da açılan Lost Spaces yarışması için Selim Senin tarafından hazırlanan katılımcı proje.

PROJE RAPORU

Calgary, sahip olduğu 1 milyonluk nüfusla Alberta eyâletinin (Kanada) en büyük kenti ve dünyanın en zengin bölgelerinden biri olarak kabul edilen Calgary-Edmonton Koridoru’nun güney ucudur. Günümüzde Calgary, Kanada’da, Toronto’nun ardından en çok şirket merkezine sahip olan kent unvanına sahiptir.

Bilgisayarla çalışan herkes dışarıdayken zaman zaman dizüstü bilgisayarını kullanma gereksinimi hisseder. Skype’tan video konferans yapmak, sunum öncesi son hazırlıklar, rapor yazıp göndermek, çıktı öncesi son rötuşların yapılması vb. gibi durumlar çoğu zaman şirket dışında ve rahat çalışma imkanından uzak olduğumuz anlarda karşımıza çıkmaktadır. Bu durumlarda bir kafeye giderek kafe sahibinin, garsonların ‘hayırdır’ bakışları altında çalışmak ve gelecek müşterileri engelleyen insan durumuna düşmenin yanında rahatça işlerimizi halledecek ortamdan da yoksun oluruz. İnternet bağlantısı, prizin olmayışı bu durumu daha da zorlaştırır. Şirket dışındayken acilen yapmak durumunda kaldığımız işler için hemen her çalışan mekan ihtiyacı hissedebilmektedir.

Calgary şehrinde yoğun şekilde şirket merkezlerinin oluşu, kısa süreliğine çalışılacak mekan ihtiyacının fazla olacağı anlamına gelmektedir. Sokağın içinde mevcut yapıların cephesini kapatmadan tasarlanan ‘Çalışma Bulutu’ sayesinde çalışanlar şirket dışındayken işleri olduğunda kısa süreliğine tek kişilik, sessiz bir ofis mekanına kavuşmuş olacaklardır. İnternet bağlantısının olacağı, masa ve sandalyeden oluşacak(belki bilgisayar) bu tek kişilik mini ofisler sayesinde kafe köşelerinde sürünmekten kurtulup işi olan kişiler rahatça işlerini halledebileceklerdir.

Şehirde onlarca ‘Çalışma Bulutu‘ yapılarak her semtte bulunabilecek şekilde yaygınlaştırılması durumunda kent yönetiminin sağlayacağı kullanım kartları sayesinde her nerede olunursa olunsun en yakın ‘Çalışma Bulutu‘na giderek çalışma imkanı elde edilebilecektir.

Tasarım asılı bir strüktür olduğu için, yağmur yüklü bulutların havada asılı durmalarından esinlenilerek ‘Çalışma Bulutu‘ olarak adlandırıldı. ‘Çalışma Bulutu‘ bulunduğu sokaktaki yapılara, küçük çocukların kapıya tırmanma hareketinde sergiledikleri tavırda olduğu gibi, asılı kalacak şekilde çelik kirişlerle oturmaktadır. Ana kirişe takılı mini ofisler ve merdiven bu yuvarlak çelik kirişlerle ana kirişin yandaki komşu yapılara asılı olarak taşınmasını sağlamaktadır. Ofisler ana kirişe takılı olarak tasarlanmıştır. Ofislerin tek bir hizada ve aynı yükseklikte olması durumunda ofislerin etrafından dolanmak gerekeceğinden alanın azaltılması ve yan binalara minumum yaklaşma düşüncesinden dolayı her ofis farklı kota yerleşmiştir. Merdivenlerle ofislere ulaşım sağlanmaktadır. Ofislerin farklı kotlarda oluşu sayesinde bu kadar dar bir alanda mekansal zenginlik elde edilmeye çalışılmıştır.

Etiketler

4 yorum

Bir yanıt yazın