Khmeresque Budist Tapınağı

Archium ve Kim in-cheurl'ün birlikte tasarladığı Won Budist Tapınağı Kamboçya'da yer alıyor.

Kamboçya’daki Mahayana Budizmi’nin temel alındığı Won Budist Tapınağı din ile mimarlığın bir arada ele alındığı bir yapı. Dini yapıların sembolizmi ve yerel geleneklerin arasında ele alınmış bir konu. Hinduizmden Budizme dini geleneklerle mimari stillerin değişimi bir arada düşünülmüş. 

Won Budizmi 100 yıl geçmişiyle nispeten genç bir din ve mimari bir sembolü ya da stili yok. Daha çok Khmer kültürü ile bağlantılı. Won Budizmi ile ilgili yapılan önceki çalışmalar gösteriyor ki; dini mimari stiller hızlı ve basit bir şekilde belirlenip şekillendirilemez, tam aksine dinlerin gelişimi gibi mimari stillerin gelişmesi de zaman alır. Bu nedenle mimari çalışmalarına tarihleri ve felsefeleri ile başlamak gerekir.

Dini mekanlar, insanların bir araya geldiği yerlerdir. Özellikle sıcak, tropik iklimlerde insanların toplanabileceği gölgelik alanların yaratılmasında geniş, büyük çatılar, saçaklar kullanılmalıdır. Eğer bir yerin çatısı varsa, mekan yaratmak için bu yerlerde minimum şartlar sağlanmış olur. Ve duvarlarla tam olarak kapanmadıysa cepheler, yapay bir havalandırmaya da gerek görülmeyebilir. 

Bu projede ise hem işlev hem de iklim nedeniyle içeri ile dışarısı hafif bir bölücü ile ayrılmış. Din adamlarının değil Kamboçya Won Budistleri’nin aşina olduğu mimari ifadenin arayışına odaklanılmış ve sadece yerel malzemeler kullanılmış. 

Bu yeni tapınak doğal özelliklerin yeni bir analizi olarak ele alınabilir. Mimarların kelimeleriyle: “Sıcak, tropik bölge ile ilgili bilgi dağarcığı ve beklentiler sadece ön kabullerdi, ama mimarlık hem arazinin üzerine yerleştirmek hem de kendi arazini yapmak anlamına gelir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın