Katılımcı, Konyaaltı Sahili Mimari ve Kıyı Düzenlemesi Fikir Projesi Yarışması

AÇIKLAMA RAPORU

Turizm, Kentler, Parklar

Turizm gelip-gidenler ve kalanlar için farklı anlamlar taşır. Yaşantısını büyük ölçüde turizm gibi dönemsel farklılıkların yönlendirdiği kentler bir yandan bu döngüye uyum sağlamaya çalışırken, diğer yandan sosyal yalnızlık duygusu ile mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Bu ikilem bir kentin fiziksel ve sosyal yaşantısında büyük ve kontrol edilemez bir etki yaratmakta, mekansal özelliklerini olduğu kadar, yaşam kalitesini doğrudan etkilemektedir.

Kentlerin kimliğini yaratan unsurlar içinde yapılar önemli bir yer tutmaktadır. Ancak yapılar kadar değerli olan bir başka unsur yapılar ile yer/gök arasındaki “boşluk” tur.

Kentin yaşam kalitesini yapılar kadar boşlukların niteliği ve kentte yaşayanlara kattıkları belirler. Turizm kentlerinde bu boşluklar/alanlar sadece misafir geldiğinde açılan salonları değil kentlinin belli zamanlarda misafirlerini de ağırladığı, ancak sürekli kullandığı yaşam alanları olabilmelidir.

Parklar uzun yıllar varlıklarını sürdüren organizmalar gibidir. Değişik kültürlerden insanların ihtiyaçlarını karşılayacağı, sosyal yaşamını zenginleştirebileceği, ziyaretçilerin ve kentlilerin farklı anılarını canlandıran, ufkunu genişleten önemli alanlardır.

Genel Yaklaşım

Konyaaltı kıyısı, doğası, topografik özellikleri ve florası gereği kentte yaşayanlara ve ziyaretçilere sadece plaj kullanımı değil her mevsim farklı açık alan aktiviteleri için olanaklar sunabilecek bir alan olma özelliğine sahiptir.

Konyaaltı kıyı bandı, kent ile ilişkisi kurgulanarak, Kale içi Marinadan başlayan ve Antalya limanına kadar uzanan kentsel kıyı parkı olarak ele alınmış. Bu alanda Olimpos milli parkına kadar uzanan yeşil sahil bandı hedeflenmiştir.

Akdeniz Bulvarı trafikten arındırılarak, taşıt yolları yaya öncelikli olarak tasarlanmış, tüm alanda bisiklet yolları ayrılmıştır. Alana araç yaklaşımı Atatürk bulvarı ve güneyindeki alt tali yollarla sağlanacaktır. Otoparklar sahil servis yolunda görüntü kirliliği yaratacağından, sahil aksı İmar planında yer alan parkların altları yeraltı otaparkı olarak önerilmiştir.

Alanın ulaşım bağlantıları için Otogardan Kuzey-Güney yönünde ve Limana doğru Kuzeydoğu-Güneybatı aksı boyunca Tramvay ve Toplu Taşıma, İskelelere Deniz taksisi ve Deniz otobüsü önerileri getirilmiştir.

Sadece deniz sezonunda değil, tüm mevsimlerde kullanım olanağı sağlamak üzere farklı fonksiyonlarla, dört mevsim yaşayan canlı bir mekan kurgusu gözetilmiştir. Festivaller, sanat etkinlikleri, çeşitli sergiler, konserler için uygun alanlar önerilmiştir. Yaya ve bisiklet kullanımı özendirilerek temiz enerji bilinci ve yeni bir Kentli kültürü yaygınlaştırılacaktır.

Sahil bandı aydınlatması ile, kumsal etkinlikleri ve gece yürüyüş olanağı sağlanarak alanın gece kullanımı arttırılacaktır. Engellilerin en uç noktalara kadar erişimi gözetilmiştir.

Sahil aksı imar adaları, oteller vb. yaya öncelikli bu düzenleme ile yapı karakterleri alışveriş ve gastronomi vb. gibi kullanımlara dönüşecektir.

Altın Anahtar

Dumlupınar Bulvarı ile Atatürk Bulvarının kesiştiği Kavşak üzerinde yaya ve bisiklet köprüsü olarak önerilen dairesel strüktür, kentlilerin ve kent dışından gelen konukların ve yabancı turistlerin ilk izlenimini edineceği landmark olacaktır.

Dumlupınar Bulvarının devamında kavşaktan denize kadar olan bölüm alanın girişi olarak tasarlanmıştır. Bu bölüm Kent ile Konyaaltı plajı arasında bir arayüz oluşturacaktır.

Konyalatı plajı ve Atatürk Kültür Parkı, Doğa Parkı, Minicity, Akvaryum ile alanın bütünleştirici bağlantısını sağlayacak olan bu aks yaya kültür premanadı olarak düzenlenmiştir. Dalga biçimli üst örtüler ile çeşitli sergi ve etkinliklere alan oluşturulmuştur. Tüm bu yoğun kullanım bölgesinin otopark ihtiyacını karşılamak amacıyla promenadın altında yeraltı otoparkı önerilmiştir.

Beach Park / Eko Park

Beach park alanı Ekopark olarak tanımlanmış ve tasarlanmıştır. Bu alandaki yeşil doku korunarak geliştirilmiş, yeni önerilen düzenlemede mevcut yapı ve sert zemin izleri kullanılmıştır.

Otoparklar tümüyle kaldırılmış, yaya kullanımı önerilmiştir.

Atatürk Kültür Parkı ile Eko Park arasında falezlerin devamı olan ve bir sınır oluşturan kayalık alanda, iki bölgeyi birbirine bağlamak ve bütünleştirmek amacıyla yaya ulaşımını sağlamak için, asansör köprüleri önerilmiştir. Bu köprüler aynı zamanda Atatürk Kültür Parkının kuzeyindeki Spor Kompleksine de bağlanan aksları oluşturmaktadır.

Eko Park içerisinde tasarlanan su kanalı Su Müzesi ile bütünleştirilmiştir.

Doğa aktiviteleri odaklı tasarlanan Eko Parkta deniz sporlarının yanı sıra, kara sporlarına yönelik alternatifler geliştirilmiştir.

Varyant, Falezler

Tarık Akıltopu Caddesi ve Konyaaltı Caddesi taşıt yolu köşe noktasından Varyant otopark bağlantısı ciddi trafik sorunları oluşturmaktadır. Yayalaştırılmış Eko Park alanına inen Varyant otopark inişi kaldırılmıştır. Bu köşede Kent Balkonu önerilmiştir.

Varyant kent belleğinde önemli bir yer tutmasına karşın, sahil silüeti açısından olumsuz görsel kirliliğe sebep olmaktadır. Alandaki doğal falez oluşumunu tahrip ederek inşa edilen varyantın bir kale etkisindeki görünümü yerine, hafif strüktürlerle oluşturulacak panaromik yaya-bisiklet rampa ve terasları önerilmiştir. Bu sayede falez sisteminin devamı olan kayalık bölgenin rehabilitasyonu da sağlanacaktır.

Falez üst kotunda Atatürk Parkı yeşil bağlantısı Kale içine kadar sürdürülürken, falez alt kotunda deniz seviyesinde Yat Limanına yaya bağlantısı kurulacaktır.

Mimari Kararlar

Manzara seyiri ve silüet etkilenmeyecek biçimde oluşturulan sahil servis yapıları, soyunma, duş-wc, sahil kafe, su sporları birimleri yaya yolunun alt kotunda üzerinde gezilebilir yeşil çatılı yapılar olarak tasarlanmıştır.

Altın Anahtar aksında dalga formunda oluşturulan (beton tonozlar) sergi örtüleri, aksın deniz ile buluştuğu alandaki Yelken Klübü, Eko Park alanındaki Kent Çayırı Sahne ve Deniz Havuzları Soyunma birimleri, Liman Promenadında yer alan Doğa Sporları Klübünde de aynı yaklaşım (yeşil çatı) benimsenmiştir.

Eko Park Kafe Birimlerinin çatıları da yeşil çatı olarak önerilmiştir.

Yönetim İşletme Modeli

Konyaaltı Kıyı Düzenlemesi kapsamında işletme modeli temel olarak dört bölüm halinde planlanabilir. Belediyenin işletmesinde olan birimler, Serbest Girişimcilere kiralanacak birimler, Profesyonel Spor Kulüplerince işletilecek birimler, Federasyonlara devredilecek birimler.

Proje alanı içerisinde yer alan plaj birimlerinin, su sporları ekipmanlarının, spor sahalarının işletmesi profesyonel spor klüplerinin kontrolünde olacaktır. İşletmeyi üstlenen klüp sorumlu oldukları spor tesisi ile ilgili işletme bünyesinde eğitim uzmanı, güvenlik uzmanı, sağlık uzmanı, cankurtaran gibi kilit personel istihdam etmek zorunda olacaktır.

Duş, wc, kilitli emanet dolapları gibi elemanlar bozuk para veya jeton ile çalıştırılabilir otomatik sistemler ile donatılacak ve tüm birimlerde sabit bir bedel uygulanacaktır. Her birimin işletmecisi toplanan para karşılığında kontrolündeki birimin bakım, onarım ve temizliğinden sorumlu olacaktır. Soyunma kabinleri ücretsiz kullandırılacaktır.

Şezlong ve gölgelikler belediye tarafından sabit kent mobilyası olarak bedelsiz hizmete sunulacaktır.

Bağımsız kafe birimleri, büfe birimleri açık arttırma yöntemi ile işletmecilere belli süreliğine kiralanabilir.

Yelken Kulübü ve Doğa Sporları Kulübü yapıları federasyonların sorumluluğunda olacaktır.

Deniz Havuzu ve Sahne birimi belediye tarafından işletilecektir. Bölge İdaresi, Sağlık Birimi ve alandaki tüm işletmelerin kontrolü bu birim tarafından yapılacaktır.

Altın Anahtar aksında yer alan sergi alanları, yer altı otoparkı ve tesisleri belediyenin işletmesinde olacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın