House N

İki kişilik bir ailenin köpeği ile birlikte yaşayacağı ev, Sou Fujimoto Architects tarafından tasarlandı.

House N, birbirinin içinde konumlanmış 3 farklı kabuktan oluşuyor. Dıştaki kabuk tüm parçaları içinde barındırırken yarı kapalı bir bahçe oluşturuyor. İkinci kabuk dış mekanın içerisinde sınırlı bir alanı kapsıyor. Üçüncüsü ise, daha küçük ve özel bir iç mekan yaratıyor. Evin sakinlerinden yaşamlarını bu derecelendirmiş alanlarda kurmaları bekleniyor.

Mimar, sokaklardan tek bir duvarla ayrılmış evler hakkındaki endişesini gidermek istemiş ve; sokak ile ev arasındaki mesafede çeşitli algıların oluşabileceği zengin ve farklı mekanların yerleştirilebilmesi olasılığını değerlendirmiş: Evin içerisinde sokağa çok yakın bir mekan, sokaktan biraz uzak bir mekan ve tamamen özel, gizli, sokaktan uzak konumlandırılmış bir mekan yaratmış.

Mekanlar arasındaki bu geçişler nedeniyle evdeki yaşam bulutların arasında yaşamaya benzetiliyor. Evdeki kademeli değişimler haricinde kesin bir sınır bulunmuyor. İdeal mimarlığın açık havada iç mekan hissi yaratması ya da dış mekan hissi yaratan bir iç mekan barındırmasıyla ilişkili olduğu söylenebilir. İçiçe girmiş bir yapıda, içerisinin dışarısı ya da tam tersi olması kaçınılmaz. Fujimoto’nun tasarladığı bu evde mimarlık aslında ne mekan ne de form ile ilgili, sadece yol ve ev arasındaki zenginliklerin temsili. 

İçiçe geçen kabuklar dünyadaki sonsuz içiçe geçmeyi temsil ediyor. Şehir ve ev aslında birbirinden farklı özlere sahip değil, sadece tek bir konuya farklı yaklaşımlar veya aynı şeyin farklı ifadeleri. Bu tasarım, tek bir yöntemle aynı kökenden gelenlerin tek bir çatı altında toplandığı nihai evin bir sunumu.

Etiketler

Bir yanıt yazın