Ayb Ortaokulu

Ermenistan'da inşa edilen okul projesi Storaket Architectural Studio tarafından tasarlandı.

C binası şu an halihazırda eğitime devam eden ilkokul ve ileride açılacak ortaokul için tasarlandı. Yeni bina A ve B binalarının önünde yer alıyor. 4200 m2’lik bir alana sahip yapı 240 kişi kapasiteli. İlk iki binada olduğu gibi, C binasının mimari felsefesi de açık ve beraber üretmeye olanak veren, çok disiplinli ve farklı yöntemlerle öğrenmeye açık bir eğitim alanı yaratmakta yatıyor.

Yapının ilk katı, açık bir dolaşımı, bodrum katındaki atölyelere girişi de sağlayan bir amfi tiyatroyla entegre ediyor. Saklı açıklıkların ve geçişlerin yardımıyla, ilk katın iç mekanı binayı saran dış mekan ile ilişkileniyor. Bu durum açık alana ulaşımı kolaylaştırıyor ve öğrencilere binadan çıkıp dışarıda olma imkanı veriyor.

AYB C, okul kampüsünün diğer iki binasıyla uyum içinde var oluyor. Eğitim süreciyle ilişkili her şey (örneğin sınıflar) üst katlarda; salon ve kafeterya gibi sosyal mekanlar, diğer binalarda olduğu gibi, alt katlarda yer alıyor. Bu binaların, dışarıdan önemli farklara sahip olmalarına rağmen, organizasyonları açısından benzer yapıda olduğu algısını yaratıyor.

Ayb C, laboratuvarlar, sanat ve zanaat stüdyoları, spor salonu, amfi tiyatro, oyun ve dinlenme alanları ve kütüphane gibi modern eğitim teknolojileri ile donanmış durumda. Yapının dekorasyonunda sıva kullanılmadı ve boya minimumda tutuldu. Duvarlar çoğunlukla çıplak beton bırakıldı ve su geçirmez bir tabaka ile korundu. Tüm kablo şebekesi ve iletişim altyapısı görünür bırakıldı ve gösterişten uzak bir renk skalası uygulandı.

Bodrum katı zeminden 4 metre aşağıya inmesine rağmen tüm odalar doğal ışık alıyor. Kazının sınırları okulun sınırlarından daha geniş tutuldu ve yürüyüş ve bahçeye çıkmak için uygun bir çeper yaratıldı. Okulun bir bölümünde yeşil çatı uygulandı.

Yapının strüktürü enerji verimliliği göz önüne alınarak geliştirildiği gibi, kullanılan iklimlendirme sisteminde de enerji verimliliği gözetildi. Güney cephede, güneş panelleri dış duvarlara yerleştirildi. Güneş panellerinin pozisyonunu güneşin geliş açısına göre otomatik ayarlayan sistem ekip tarafından geliştirildi. Fazla güneş ışığında otomatik kararan pencereler uygulandı.

Etiketler

2 yorum

  • serkan-yilmazkaya says:

    iç mekan, tasarım olarak hitap ettiği yaş gurubuna göre uygun değil. Çocuk algısı yetişkinler gibi çalışmadığı için mekan algıları da farklıdır. Duvarların bürüt beton bırakılması , tavanların açık ve yüksek olması çocukların mekan algısını etkilemektedir.

  • azize-yildiz1 says:

    Serkan Bey’in aksine, iç mekanın özellikle çocuklara yönelik olduğunu düşünüyorum.
    Brüt beton, doğal ahşap, sade mekanlar yaratıcılığı olumlu yönde etkiler.
    Çocuklar bizler gibi değil, hayal ederler, ne kadar minimal ve sade bir mekanda olurlarsa o kadar çok üretir zihinleri.
    Mekanlar, renkler, malzemeler hepsi çok uyumlu 🙂

Bir yanıt yazın