Mekansal Okunabilirlik: Biçimsel, Dizimsel ve Öznel Boyutları

Emine Köseoğlu'nun kaleme aldığı "Mekansal Okunabilirlik: Biçimsel, Dizimsel ve Öznel Boyutları", Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Yayınları'ndan çıktı.

Kitabın tanıtım metninden:

Kentsel mekandan elde ettiğimiz bilginin bilişsel boyutları, mekanla olan ilişkimizin zeminini kurarken, kişisel birikimlerimiz ve özelliklerimiz ile birlikte, mekanın olanakları bu çift yönlü ilişkiyi etkiler. Bu kitap, mekansal okunabilirlik kavramını bir yandan bilişsel bir terim olarak öneriyor, diğer yandan terimin mekandan kaynaklı biçimsel ve dizimsel; ve kullanıcıdan kaynaklı öznel etkilerine kavramsal ve deneysel çerçevede odaklanıyor.

Kentleri yaşanabilir, anlaşılabilir ve algılanabilir mekanlar olarak düşünürken çevresel psikolojiye başvurmak isteyenler için Emine Köseoğlu bu kitapta, mekansal okunabilirlik kavramını Kevin Lynch’in tanımı üzerinden esneterek çözümlüyor ve sentetik bir üçlü bakış açısı ile yeniden sunuyor: biçimsel, dizimsel ve öznel okunabilirlik.

Mimarlık, bilişsel psikoloji, çevre psikolojisi ve coğrafya araştırmacılarının ve mekan-zihin ilişkisini merak eden okurun ilgisine…

Etiketler

Bir yanıt yazın